CAMPANIE - Britanicii iau masuri contra poluarii
In Marea Britanie este in plina desfasurare o campanie prin care autoritatile incearca sa-i invete pe soferi tot felul de metode prin care masinile lor sa consume mai putin si, implicit, sa po

CAMPANIE - Britanicii iau masuri contra poluarii
In Marea Britanie este in plina desfasurare o campanie prin care autoritatile incearca sa-i invete pe soferi tot felul de metode prin care masinile lor sa consume mai putin si, implicit, sa polueze mai putin. Inceputa in aceasta iarna, Act on CO2 va fi diversificata si in alte domenii.

Toate masinile care circula pe sosele contribuie la incalzirea globala, pentru ca motoarele lor functioneaza cu carburanti care, prin ardere, produc dioxid de carbon (CO2) de fiecare data cand bagam cheia in contact. Totusi, exista modalitati pentru ca aceste emisii sa fie reduse, procedeu ce ar duce, in acelasi timp, la scaderea costurilor. Urmand doar cateva ponturi si sugestii simple, "munca" motorului poate fi redusa, ceea ce inseamna ca va consuma mai putin combustibil si va produce mai putin CO2. O masina noua cu un motor mai fiabil reprezinta cea mai buna solutie, dar, daca nu aveti bani, exista si alte modalitati. De exemplu, cauciucurile trebuie umflate corect, iar in fiecare pneu trebuie sa existe aceeasi presiune. Asta duce la reducerea frecarilor si, ca atare, la o reducere a consumului de carburant. Chiar si reducerea vitezei pe drumurile din afara oraselor are acelasi efect: mai putin combustibil, deci mai putina poluare. Cercetatorii britanici sustin ca, aplicand metodele din ghidul Smarter Driving, se poate intregistra o reducere a emisiilor de CO2 cu 8%. In cazul in care toata lumea si-ar cumpara masini noi, fiabile, emisiile de CO2 s-ar reduce cu 24%.

CAUCIUCURILE SI DEZORDINEA. Pneurile dezumflate creeaza mai multa rezistenta cand masina se afla in miscare, ceea ce inseamna ca motorul trebuie sa lucreze mai mult, deci mai mult combustibil este folosit si mai mult CO2 eliminat. "Pur si simplu verificati si ajustati regulat presiunea din pneuri si, de asemenea, cand plecati la drum lung. Operatiunea trebuie repetata si de cate ori mergeti cu masina supraincarcata. E o masura care va prelungi si viata cauciucurilor", se arata in recomandari. Mai putina dezordine in masina inseamna mai putin CO2. Lucrurile care nu folosesc, dar pe care le caram in fiecare zi cu masina inseamna pentru cercetatorii britanici mai mult de "munca" pentru motor. Punerea lucrurilor in buna ordine, renuntarea la toate acele pungi de care nu avem nevoie reduce emisiile de CO2 ale masinii.

ADAPTATI VITEZA. Eterna expresie de lemn a politistilor romani ("Nu ati adaptat viteza la conditiile de drum") este imbratisata si de oamenii de stiinta britanici. Limitele de viteza au fost calculate pentru conditii ideale de drum. Incredibil, dar ele functioneaza si pentru consumul motorului. Asadar, nu le depasiti! Viteza constanta de 90 km/h aduce o economie de combustibil de pana la 9%, iar la 95 km/h, motorul consuma cu 15% mai mult decat la 90 km/h. Britanicii au sfaturi si pentru autoritati. Oprirea la stop si pornirea de pe loc cauzeaza foarte multa poluare. De aceea, autoritatile locale sunt invitate sa ia masuri pentru fluidizarea traficului in orase, in acest fel reducandu-se cantitatea de noxe. Soferii sunt sfatuiti si sa opreasca motorul daca stationarea dureaza mai mult de trei minute.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.