Patriarhul Romaniei, PF Daniel, pierde in acest fel un important aliat.

PF Christodoulos, arhiepiscopul Greciei si al intregii Elade, a incetat din viata ieri-dimineata, in urma unui cancer hepatic. In virsta de 69 de ani, acesta a
Patriarhul Romaniei, PF Daniel, pierde in acest fel un important aliat.

PF Christodoulos, arhiepiscopul Greciei si al intregii Elade, a incetat din viata ieri-dimineata, in urma unui cancer hepatic. In virsta de 69 de ani, acesta a fost internat in august la Miami pentru transplant, insa operatia nu a mai fost posibila din cauza metastazelor aparute in zona peritoneala. La sfirsitul lunii octombrie el s-a intors in Grecia, in resedinta dintr-o suburbie a Atenei, unde a facut, fara rezultate, chimioterapie. In urma cu o luna, pe 22 decembrie, PF Christodoulos a fost vizitat de PF Daniel, Patriarhul BOR, care a fost insotit de trei ierarhi romani, printre care PS Casian, cel considerat favorit pentru scaunul de mitropolit al Moldovei. PF Daniel era socotit un apropiat de-ai PF Christodoulos inca din perioada in care era mitropolit la Iasi, unde a fost invitat de multe ori. O data cu moartea acestuia, PF Daniel a pierdut un aliat important pe scena relatiilor interortodoxe, inclusiv in problema reactivarii eparhiilor din Basarabia, care a determinat conflictul cu Biserica Ortodoxa Rusa.

PF Christodoulos era unul dintre cei mai influenti lideri religiosi ortodocsi, desi a fost foarte controversat in propria tara pentru declaratiile transante, catalogate de unii nationaliste si xenofobe.

De la alegerea sa ca intiistatator, in 1998, acesta a militat insa, paradoxal, pentru o apropiere de Biserica Romano-Catolica, fapt ce s-a concretizat prin vizita in Grecia a Papei Ioan Paul al II-lea, in 2001, si prin vizita sa la Vatican, in 2006. Una dintre campaniile sale, care s-a soldat cu un esec, a vizat mentionarea in continuare a religiei in actele de identitate ale grecilor.

Cunoscut pentru pozitiile sale antiglobalizare, PF Christodoulos nu a ezitat sa-i critice de multe ori si pe politicienii greci. In 2005, PF Christodoulos a fost el insusi subiectul criticilor, cind s-a dovedit ca a avut legaturi cu personaje din lumea interlopa.

In pofida activitatii zbuciumate, autoritatile elene au decretat ieri o perioada de doliu de patru zile inainte de funeraliile care vor avea loc joi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.