Noul sediu al Bibliotecii Nationale, situat in zona Pietei Unirea, va fi inaugurat cel tarziu in mai 2011, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in luna aprilie a acestui an, a anuntat, marti, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. S
Noul sediu al Bibliotecii Nationale, situat in zona Pietei Unirea, va fi inaugurat cel tarziu in mai 2011, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in luna aprilie a acestui an, a anuntat, marti, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Suma totala alocata proiectului este de aproape 78.345.000 de euro, bani obtinuti printr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, contributia Guvernului Romaniei fiind de 20%. Banca obliga Guvernul sa finalizeze proiectul in cel mult 33 de luni, a spus Iorgulescu. “Biblioteca Nationala nu va fi numai un sediu in care va exista marele depozit de carte, de reviste, de publicatii al Romaniei, ea va deveni, in egala masura, un spatiu multicultural”, a afirmat Adrian Iorgulescu.
Cladirea va dispune de sali de lectura specializate pe tipologii de carti - pentru aproximativ 3.000 de persoane, sali pentru cercetare si studiu individual - pentru aproximativ 500 de persoane, fiind proiectata si o biblioteca virtuala, cu calculatoare. Totodata, vor fi amenajate spatii cu functii culturale - o aula cu 400 de locuri, sali de conferinte, spatii multimedia, librarie si anticariat, cafenele si restaurante cu terase exterioare pentru aproximativ 200 de persoane. Biblioteca va fi dotata cu ascensoare si scari rulante. Nivelurile de jos, incepand cu parterul, vor fi rezervate pentru public si cititori, aici urmand sa fie amenajate salile destinate manifestarilor culturale, vernisajelor, informarii si documentarii. Etajele superioare ale cladirii vor adaposti depozitele de carte, laboratoarele de restaurare si tratare a cartilor, precum si birourile personalului.
Toate aceste spatii vor fi amplasate in jurul unui mare atrium cu tavan de sticla, iluminat natural. Biblioteca, prin cooptarea unei aule ce apartinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, acopera o arie de 112.000 metri patrati. Proiectul va fi completat cu unul de amenajari exterioare, fiind asigurate locuri de parcare si garaje. Constructia unui nou sediu pentru Biblioteca Nationala face parte din programul “Reabilitarea monumentelor istorice din Romania”.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.