Reprezentantii AVMR s-au prezentat la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde li s-a comunicat ca numai o parte din dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 urmeaza sa fie declinate la Sectia de U
Reprezentantii AVMR s-au prezentat la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde li s-a comunicat ca numai o parte din dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 urmeaza sa fie declinate la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica. In acest context, AVMR a inaintat sefului Sectiei Parchetelor Militare o plangere impotriva solutiei date de procurorul militar Dan Voinea de disjungere a dosarului mineriadei nr. 75/P/1998. "Asociatia noastra, in calitate de reprezentant si mandatar al victimelor mineriadelor, in temeiul art. 275 si urmatoarele din Codul de procedura penala, formuleaza plangere impotriva Rezolutiei/ordonantei de disjungere a Dosarului nr. 75/P/1998, prin care, prin manevre ilegale si care urmaresc favorizarea infractorilor, Dan Voinea si echipa sa, care s-au compromis moral prin modul in care au solutionat dosarele mineriadelor, urmaresc sa pastreze controlul acestor dosare, pretinzand ca au o asa-zisa competenta legala de a solutiona plangerea AVMR care priveste persoane retinute si arestate in perioada 13-15 iunie 1990 aflate in locatiile UM 0575 Magurele si Scoala de Politie Baneasa", se arata intr-un comunicat al AVMR.
In plangerea inaintata sefului Sectiei Parchetelor Militare, AVMR contesta si faptul ca partea de dosar in care sunt cercetate mai multe persoane - printre care Ion Iliescu, Petre Roman, Cazimir Ionescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, procurorul Alexandru Tuculeanu - "se afla, astfel, sub patronajul nefast al lui Dan Voinea, care sfideaza decizia Curtii Constitutionale, dispozitia procurorului general Laura Codruta Kovesi si Decizia CSM". Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, declara recent ca a luat masuri sa fie solutionate cu celeritate dosarele revolutiei si mineriadei, "dar nu in detrimentul calitatii", subliniind faptul ca "actele de urmarire penala trebuie sa fie efectuate in conformitate cu legea si fara vicii de procedura". In 20 iunie 2007, Curtea Constitutionala a stabilit ca articolul privind competenta procurorilor militari in cauze in care sunt cercetati si civili este neconstitutional. Concret, in urma acestei decizii, procurorii militari vor putea ancheta doar cauze in care sunt cercetati exclusiv militari, urmand ca dosarele in care sunt vizati si militari si civili sa fie cercetate de procurori civili. In aceasta ultima situatie, procurorii civili care vor prelua aceste dosare vor trebui sa preia ancheta din stadiul in care se afla, urmand sa decida asupra probelor si actelor de urmarire efectuate. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.