Dupa centralizarea probelor cu fraudele produse in tara la tezele unice, Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE) si Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare (EDU CER) au decis sa faca plangere penala impotriva minist
Dupa centralizarea probelor cu fraudele produse in tara la tezele unice, Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE) si Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare (EDU CER) au decis sa faca plangere penala impotriva ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei. In demersul lor, cele doua organizatii profesionale au si sprijinul federatiilor sindicale din invatamant.
Pana saptamana trecuta, reprezentantii Agentiei ii cereau ministrului Cristian Adomnitei sa recunoasca public ca a gresit in noua metodologie de intrare la liceu si sa ia masuri urgente de remediere a situatiei. "Nu este tarziu ca, in al doisprezecelea ceas, ministrul Educatiei sa anuleze actuala metodologie si sa emita alta, care sa prevada examene de admitere la liceu", anunta AEACE intr-un comunicat. Cu patru zile inainte de incheierea semestrului I insa, cand Adomnitei nu da vreun semn ca e interesat de schimbare, ba, mai mult, el insusi spune ca s-a copiat, conducerea AEACE s-a alaturat Federatiei Educatiei Nationale in a-i cere demisia.
Ireconciliabil, conflictul a atins cota maxima in urma avalansei de dovezi din toata tara privind fraudele produse la teze. Probele au fost centralizate, iar plangerea penala este pe teava. "Am adunat probele pentru plangerea penala, la Parchet, impotriva ministrului Adomnitei, pentru abuz in functie si neglijenta in serviciu, in caz ca zilele acestea se incapataneaza sa nu demisioneze, pentru a lasa locul altcuiva care sa indrepte situatia. Deja am consultat juristi, care ne-au spus ca sunt indeplinite conditiile", ne-a declarat ieri Gheorghe Radulescu, secretarul general al AEACE.
Capitala, epicentrul dezastrului
AEACE a solicitat ISMB publicarea urgenta pe site a notelor de la teze, pe unitati scolare. "Daca nu este nimic de ascuns, nu vedem motivele pentru care aceste note sa nu fie aduse la cunostinta publica, ca in cazul Testelor nationale", este de parere Radulescu. Reamintim ca jumatate din numarul notelor contestate au fost modificate la recorectare. "La o prima evaluare, dupa comparatia cu notele de la oral din cataloage, notele de la tezele unice au fost umflate cu 50% in Capitala, ceea ce depaseste evaluarea noastra initiala, de 35-40%, la nivelul intregii tari. Pe de alta parte, elevii care au luat note mai mici la tezele unice, primesc in aceste zile de final de semestru note foarte mari la oral, pentru a le creste media semestriala. In felul acesta, se spera ca efectul notelor mici la tezele unice, comparativ cu alte scoli unde s-a copiat, sa fie atenuat. Avem confirmari din mai multe surse sigure asupra acestor situatii", ne-a precizat Radulescu.
Genii in masa
Potrivit secretarului general al Agentiei, Inspectoratul scolar bucurestean a sesizat Ministerul Educatiei ca 6 lucrari de la tezele unice, de la Scoala nr. 5 din Sectorul 1 au fost modificate dupa iesirea din spatiul securizat al centrelor de evaluare. Ancheta in curs nu reuseste, insa, gasirea vinovatilor. Radulescu mai spune ca la cel putin doua licee din Bucuresti - Cosbuc si Cervantes, nu s-a copiat, spre cinstea cadrelor didactice, astfel ca multe note sunt de 7 si 8, normale la licee bune. "Drama de abia acum incepe: parintii si elevii claselor a VIII-a sunt speriati ca alti elevi, din scolile in care s-a copiat la teze, le vor ocupa locurile din clasa a IX-a, gratie notelor umflate pe care le-au obtinut. Daca media minima de intrare la liceul Cosbuc a fost de 9,50, elevii care nu au copiat risca sa nu prinda un loc la acest liceu. In plus, aproximativ 3.000 de elevi din provincie vin in fiecare an la liceele din Bucuresti, iar anul acesta vor avea medii <<exceptionale>>!", a reclamat secretarul general al AEACE.
Rotunjirea notei este si ea contestata, pentru ca nedreptateste elevii. Astfel, cine obtine nota 8,40 va avea, dupa rotunjire, nota finala 8.00, similara celui cu 7,60. Diferenta este vizibil discriminatorie.
Harta fraudei la nivel national
AEACE a intocmit o harta a fraudei la nivel national, in care sunt prinse judetele in marea lor majoritate, pentru incidente ce imbraca aspecte ale raspunderii penale si disciplinare, de la profesorii asistenti, membri ai comisiei din unitatea de invatamant, membri ai comisiei din centrul de evaluare, profesori evaluatori, pana la profesori ai scolii care nu au luat atitudine. In Vrancea, spre exemplu, inspectorul general adjunct Emil Onea nu vrea ca notele sa fie publicate acum, motivand ca "nu e momentul". El a anuntat ca le va publica la vara, spre disperarea parintilor, care se tem ca vor vedea atunci o ploaie de medii de 10 la scoli fara renume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.