ZIUA prezinta un caz flagrant de abuz judiciar comis de DNA, in care se demonstreaza ca anumiti procurori din trupa lui Daniel Marius Morar (foto) deschid abuziv dosare penale, pentru a compromite magistrati si oameni de afaceri, in scopul favorizari
ZIUA prezinta un caz flagrant de abuz judiciar comis de DNA, in care se demonstreaza ca anumiti procurori din trupa lui Daniel Marius Morar (foto) deschid abuziv dosare penale, pentru a compromite magistrati si oameni de afaceri, in scopul favorizarii unor personaje certate cu legea acuzate de fraude de zeci de milioane de euro. Este vorba de cunoscutul caz al compromiterii procurorului Constantin Gherta, din Parchetul General si a unor oameni de afaceri, in frunte cu Gheorghe Tofan, impotriva carora in 2005 - 2006 DNA
a inceput urmarirea penala, sub acuzatia de santaj, ca urmare a unor plangeri formulate de vestitul afacerist Stefan Radulescu si sotia acestuia Mariana Radulescu.
Acest Radulescu a fost acuzat de numerosi fosti parteneri de afaceri, in zeci de plangeri penale, ca le-a furat firmele pe care le manageriua, prin falsificarea structurii actionariatului si inregistrarea la Registrul Comertului a unei false structuri in care el aparea actionar majoritar, blocarea intrarii in sediile firmelor a actionarilor reali si vanzarea apoi pe bucatele a activelor, cu consecinta producerii unor prejudicii calculate la peste 100 milioane de euro. De ani de zile, actionarii deposedati de firmele lor l-au somat pe Stefan Radulescu sa le returneze actiunile si activele de care au fost deposedati, sesizand DNA si Parchetul General cu numeroase plangeri penale. Radulescu a fost acuzat la un moment dat ca s-ar fi aflat in spatele unor atentate in plina strada, comise de autori necunoscuti inarmati cu arme albe, atentate in urma carora Gheorghe Tofan, fosti parteneri de afaceri ai lui Radulescu, dar si ofiteri de politie au ajuns in spital in stare critica sau la un pas de moarte.
DNA a dosit dosarele
La Parchetul General unele plangeri contra afaceristului au avut succes, Radulescu fiind trimis in judecata in mai multe randuri pentru grave infractiuni de ordin economic. La DNA insa, in loc ca plangerile contra lui Radulescu sa fie solutionate, acestea zac de ani de zile in sertarele unor anumiti procurori. Daca n-a facut nimic in aceste dosare, DNA a produs altceva in schimb: a pus in miscare plangerile lui Radulescu, impotriva actionarilor prejudiciati. DNA a reusit "performanta" unica in analele Justitiei, de a incepe urmarirea penala impotriva procurorului Constantin Gherta, din Parchetul General (cel care instrumenta sapte dosare penale impotriva inculpatului Radulescu), dar si a oamenilor de afaceri care l-au acuzat de fraude pe Radulescu. Sub acuzatii aberante - de santaj - desi nu exista nici o proba la dosar, in afara de plangerile, evident subiective, ale sotiei lui Radulescu si a unor "marturii" ale acolitilor acestora (la randul lor urmariti penal de Parchetul General).
Probele "santajului" nu exista
Prin ordonanta din 21.12.2007, din dosarul nr. 33/P/2005, care numara nu mai putin de 67 de pagini, procurorul DNA, Gheorghe Bocsan, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a procurorului Constantin Gerta si a oamenilor de afaceri Gheorghe Tofan, Mihai Cristian Buciu si Dan Radu Nicoara, pe motiv ca faptele imputate (acuzatiile de santaj) nu exista.
Din motivarea ordonantei, rezulta clar ca "probele santajului" nu erau altceva decat declaratii lipsite de orice suport ale inculpatului Radulescu, ale sotiei sale, si a unor acoliti ai acestuia, inclusiv ale avocatilor Mihai Bogasiu (urmarit de SRI si Parchetul General pentru legaturi cu mafia araba) si Angelica Enache, din Baroul Bucuresti. Facem precizarea ca toate "marturiile" in favoarea lui Radulescu au fost date de persoane cercetate penal de procurorul Gherta, majoritatea puse sub invinuire. "Marea proba" materiala din dosar, o inregistrare a unei discutii dintre procurorul Gherta si sotia lui Radulescu, discutie purtata in biroul procurorului la insistentele Mariei Radulescu, a fost catalogata ca fiind lipsita de orice element incriminator. Evident, se ridica intrebarea fireasca pe ce baze si-a intemeiat procurorul DNA, Constantin Balcan, in aceste conditii, deschiderea urmarii penale impotriva unui procuror din Parchetul General si a unor oameni de afaceri care n-au facut altceva decat sa reclame ca au fost jefuiti. Si ce-au pazit sefii lui ierarhici, care stiau ce face Balcan in dosar?
Pentru abuzurile sale, magistratul Balcan ar trebui sa fie tras la raspundere, insa sefii sai il protejeaza in continuare, mai ales prin faptul ca nu i-au cerut note explicative si nici n-au sesizat disciplinar Consiliul Superior al Magistraturii, pentru mentinerea artificiala vreme de circa trei ani a unui dosar cu urmarirea penala inceputa, si in care nu se facea absolut nimic. Dosar care a reusit insa sa-l scoata pe procurorul Gherta de la Parchetul General, din toate dosarele inculpatului Radulescu. Fata de toate acestea, DNA ar trebui sa-si ceara scuze public celor pe care i-a urmarit abuziv ani de zile, distrugandu-le imaginea publica.
Acolitii, cercetati pentru marturie mincinoasa
Redactia ZIUA detine in prezent declaratii olografe ale unor persoane, date la diferite Parchete, potrivit carora procurorul DNA Constantin Balcan a fost zarit, in mai multe randuri in cursul anului 2007, la sediile firmelor lui Stefan Radulescu, dar si la domiciliul acestuia, din str. Ana Davila.
Martorii arata ca la astfel de vizite, se ordona agentilor care se ocupau de paza si accesul in sediile firmelor sa nu-l inregistreze in registrul de vizitatori pe procurorul Balcan. Declaratiile martorilor sunt mult mai grave, ele fac vorbire si de anumite sume de bani, obiecte carate in portbagaj, dar si fotografii colective, in care apar indivizi suspectati ca ar fi batausi platiti pentru atentatele din plina strada, si care fac in prezent obiectul cercetarilor procurorilor din Parchetul General. ZIUA va reveni pe larg asupra acestor marturii, cand publicarea acestor date nu va periclita bunul mers al anchetei. Demn de retinut, insa, in solutia de scoatere de sub urmarire penala, pe langa inexistenta faptelor de santaj, si lipsa de suport a plangerilor sotilor Radulescu, procurorul Bocsan a dispus disjungerea cauzei cu privire la "martorii" lui Radulescu, care ar fi vazut asa-zisul santaj. Astfel, dosarul a fost trimis la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1, pentru ca avocatii lui Radulescu (Mihai Bogasiu si Angelica Enache), dar si apropiatii acestuia, Anda Radulescu, Mihai Octavian Carcota, Dorin Tabarcea si Mihai Ghebaura, sa fie cercetati pentru infractiunea de marturie mincinoasa.
Manevrele procurorului Balcan
ZIUA a atras atentia in urma cu un an, doi, in mai multe randuri, asupra anomaliei din dosarele inculpatului Stefan Radulescu. Si anume ca procurorii DNA - in loc sa rezolve plangerile impotriva unui inculpat acuzat de fraude de ordinul zecilor de milioane de euro si care a fost trimis in judecata in alte dosare - au reusit performanta sa compromita imaginea procurorului Gherta, de la Parchetul General, care finalizase mai multe dosare impotriva lui Radulescu. Si sa-l scoata din sapte dosare in care Radulescu avea calitatea de inculpat sau invinuit. ZIUA a semnalat cu acele ocazii ca sefii DNA si-au asumat o mare raspundere mentinandu-l pe procurorul Constantin Balcan - autorul dosarului de santaj - in conditiile in care existau suficiente elemente ca acesta actioneaza abuziv, nu numai in acest dosar, dar si in altele. Se ajunsese in situatia ridicola ca victimele lui Balcan sa se milogeasca de DNA sa dea o solutie in dosar, chiar si cea de trimitere in judecata, pentru ca "acuzatii" sa poata dovedi in instanta ca sunt victimele unei inscenari puse in opera de procurorul Balcan. Inscenari care au dat roade, intrucat procurorul Gherta de la Parchetul General a fost nevoit in final sa predea cele sapte dosare in care il urmarea penal pe Radulescu, dupa ce acesta din urma tipa peste tot ca e cercetat de un magistrat urmarit penal de DNA care l-a "santajat".
Avertismentele ZIUA s-au adeverit
Si iata, dupa ani de avertismente ale ZIUA asupra abuzurilor din acest dosar initiat de procurorul Balcan, in care nu s-a facut nimic altceva decat sa se anunte pompieristic in comunicate de presa inceperea urmarii penale, ba impotriva procurorului Gherta (care a fost la un pas de suspendarea din functie), ba impotriva oamenilor de afaceri care il acuzau pe Radulescu de a le fi furat firmele, DNA a dat la finele anului trecut solutia finala in dosar. Solutia a fost insa data nu de catre procurorul Balcan (care s-a pensionat recent pe motiv de boala), ci de un procuror nou venit - Constantin Bocsan. Solutia de scoatere de sub urmarire penala a fost intemeiata pe constatarea ca toate faptele sesizate nu exista (art. 10, litera a, din Codul de procedura penala). Pentru un procuror, solutia de scoatere reprezinta cea mai rusinoasa modalitate de inchidere a unui dosar, pentru ca ea atesta ca inceperea urmaririi penale de catre procuror s-a facut cel putin din incompetenta, daca nu chiar rea-credinta.
Radulescu e dat disparut
Ceea ce intriga in acest caz este ca potrivit unor surse oficiale, dar si a unor articole de presa publicate saptamana trecuta, Stefan Radulescu ar fi fugit din Romania. Cel mai probabil s-ar afla in Statele Unite ale Americii, desi el este judecat pentru imense fraude economice, in urma emiterii pe numele sau, in toamna anului trecut, a unui nou rechizitoriu, de catre Parchetul General. Dar mai intriga si faptul ca DNA tine de peste trei ani la sertar cateva dosare cu acuzatii extrem de grave la adresa lui Stefan Radulescu. In care nu se face absolut nimic. Faptul dovedeste ca procurorul Balcan (plecat la pensie pe caz de boala) nu a actionat de unul singur in DNA, el fiind protejat de sefii lui pe tot parcursul inscenarii. Probabil aceiasi sefi care tin in nemiscare la DNA dosarele penale ale aceluiasi Radulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.