Autoritatile ucrainene au initiat ample lucrari de amenajare a Insulei Serpilor, care constituie obiectul unui litigiu la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (incepand din 2004) intre Romania si Ucraina, relata sursa citata. In luna februari
Autoritatile ucrainene au initiat ample lucrari de amenajare a Insulei Serpilor, care constituie obiectul unui litigiu la Curtea Internationala de Justitie de la Haga (incepand din 2004) intre Romania si Ucraina, relata sursa citata. In luna februarie 2007, in Insula Serpilor a fost infiintat satul Belai (Alb), iar puterea de la Kiev a subliniat necesitatea urgentarii amenajarii acestui petic de uscat din Marea Neagra. In conformitate cu planurile administratiei locale si ale serviciului de graniceri, in urmatoarele trei luni, in Insula Serpilor urmeaza sa fie amplasata o unitate de graniceri, iar putin mai tarziu un orasel format din vilisoare pentru turisti pasionati de scufundari si un muzeu arheologic, detaliaza antena Deutsche Welle planurile autoritatilor ucrainene.
Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat ca presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a dat ordin ca, pana atunci, Insula Serpilor sa fie bine amenajata. "Daca noi afirmam ca acesta este teritoriu al Ucrainei, acest teritoriu trebuie sa fie adus la un grad international de dezvoltare", citeaza Deutsche Welle declaratia lui Iuscenko. Insula Serpilor a fost mereu subiect de controversa intre Ucraina si Romania. Cele doua state sunt in proces la Curtea Internationala de Justitie de la Haga pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din nord-vestul Marii Negre, zona in care au fost descoperite importante rezerve de gaze naturale. Kievul sustine ca bucata de uscat este o insula, cu activitati economice proprii si locuibila, si a invitat autoritatile romane sa se convinga de acest lucru. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.