Analistii companiei internationale au sublinitat ca principalii factori negativi pentru economia romaneasca sunt avansul gradului de indatorare a companiilor private, adancirea deficitului de cont curent si deprecierea monedei nationale. Ratingul de
Analistii companiei internationale au sublinitat ca principalii factori negativi pentru economia romaneasca sunt avansul gradului de indatorare a companiilor private, adancirea deficitului de cont curent si deprecierea monedei nationale. Ratingul de tara se mentine acelasi, A4 minus, dar riscurile pentru Romania cresc. Specialistii Coface apreciaza ca reactia Guvernului la supraincalzirea economiei a fost extrem de slaba, Romania fiind tara cea mai afectata din zona de criza financiara declansata in Statele Unite. Studiul acestora mai sustine ca aproape jumatate dintre firmele cu capital privat din Romania au inregistrat pierderi in 2007, 25 la suta au datorii la bugetul de stat, iar zece la suta au si datorii la buget si pierderi. Politicile fiscale si salariale au un trend expansionist pe fondul anului electoral, incurajand astfel cresterea consumului si a importurilor, cu repercusiuni negative asupra inflatiei si deficitului de cont curent. Dezechilibrele economice au scazut increderea investitorilor straini, iar investitiile straine directe vor inregistra o scadere in acest an, mai ales pe fondul incheierii marilor privatizari. Totodata, imprumuturile in valuta vor crea dificultati in acest an companiilor, pe fondul deprecierii leului.
Coface critica si Executivul, si spune ca acesta nu da semnale ca este preocupat de corelarea politicilor fiscale cu cele monetare. O politica fiscala prudenta pentru pentru 2008 ar trebui sa fie orientata catre un deficit bugetar mai mic si o crestere a salariilor din sectorul public in concordanta cu inflatia dar si cu cresterea productivitatii.
Singura veste buna este ca economia isi continua procesul de crestere pe fondul cresterilor inregistrate in constructii dar si in servicii, pentru acest an fiind estimata o evolutie de 5,2%, fata de 5,8% in 2007.
Coface, subsidiara grupului francez de servicii financiare cu acelasi nume, activeaza in Romania in domeniul asigurari de credit comercial, rating de companii, management al creantelor si factoring. Compania are o cifra de afaceri de 1,6 miliarde euro in Romania, iar pana in 2009 intentioneaza sa devina lider de piata in acest domeniu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.