Pretul laptelui se va majora in primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligati fermierii si procesatorii, dar si din cauza secetei din 2007, a declarat presedintele Asociatiei Patronale Roman
Pretul laptelui se va majora in primul trimestru din 2008 cu aproximativ 10% din cauza costurilor de modernizare la care au fost obligati fermierii si procesatorii, dar si din cauza secetei din 2007, a declarat presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu, citat de NewsIn. "Anul 2007 a fost unul rau pentru fermieri, lipsa subventiei si seceta au dus la majorarea pretului laptelui. Daca in vara un litru de lapte costa 0,8 - 0,9 lei, acum nu mai gasesti sub 1,1 lei. In 2008 pretul laptelui va prezenta o tendinta graduala de crestere si se va majora cu circa 10%", a mai explicat Valeriu Steriu. APRIL a declarat ca 30-40% din laptele de pe piata din Romania este conform, dar ca norma Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de interzicere a procesarii laptelui neconform din iulie 2008 depaseste puterile procesatorilor si pe cele ale fermierilor. "ANSVSA se afla in negocieri cu CE pentru extinderea perioadei de gratie de la 1 iulie 2008 cu un an sau cu un an si jumatate. Interzicerea procesarii de lapte neconform din iulie este cumplita in primul rand social, circa 600.000 de fermieri, care produc lapte de 3 - 4 milioane de lei pe luna, nu-l vor mai putea vinde. Nici procesatorii nu vor avea ce sa faca, iar importul nu e neaparat o solutie buna. Pretul laptelui din afara este mai scump primavara, dar sunt perioade cand laptele nostru este mai scump decat al lor. Problema e ca laptele este perisabil si in concluzie foarte greu de transportat", a subliniat Valeriu Steriu. Potrivit acestuia, multi fermieri si-au modernizat fermele, insa numarul lor nu este suficient pentru producerea de lapte conform. ANSVSA a informat anul trecut ca unitatile de procesare care corespund din punct de vedere structural si tehnologic cerintelor comunitare pot procesa lapte neconform pana la 30 iunie 2008. Reprezentantii patronatelor sustin ca aceasta prevedere se poate aplica doar formal, deoarece in Romania nu sunt indeplinite conditiile pentru ca doar laptele conform cu normele europene sa fie procesat. Mai mult, spun procesatorii, utilizarea laptelui neconform ar putea fi acceptata, potrivit negocierilor cu UE, pana in 2009.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.