Prabusirea pietelor bursiere si pesimismul lor sporit in ceea ce priveste cresterea economica din SUA au umbrit contextul economic mondial despre care marile companii si politicienii vor discuta incepand de azi in cadrul forumului de la Davos, Elveti
Prabusirea pietelor bursiere si pesimismul lor sporit in ceea ce priveste cresterea economica din SUA au umbrit contextul economic mondial despre care marile companii si politicienii vor discuta incepand de azi in cadrul forumului de la Davos, Elvetia, informeaza AFP, citata de NewsIn.
Forumul economic mondial care organizeaza evenimentul a prevazut numeroase dezbateri pe tema riscurilor in afaceri si pe tema consecintelor unei scaderi a ritmului de crestere economica.
Prabusirea burselor ar trebui sa faca si mai multe presiuni asupra sutelor de sefi de companii multinationale, asupra ministrilor si asupra sefilor de stat ce se vorintruni saptamana aceasta la Davos.
Fondatorul si organizatorul Forumului, profesorul Klaus Schwab, urmareste sa evite anul acesta "indreptarea catre un pesimism excesiv" ce ar risca sa fie dificil pentru anumiti patroni care vad in fiecare zi cum titlurile companiilor pe care le reprezinta se depreciaza la Bursa.
Soarta statelor emergente, avand China in frunte, se anunta a fi tema cea mai discutata in cadrul forumului de la Davos.
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care va pleca la Davos impreuna cu omologul sau de la Banca Mondiala, Robert Zoellick, si-a pus semne de intrebare in privinta rezistentei acestor economii pe piata mondiala: "nu este imposibil ca, pana si in cazul tarilor emergente, cresterea economica sa fie mai putin robusta decat se estimase", a declarat Strauss-Kahn luni, la Paris.
Ministri de finante din zona euro si-au exprimat luni ingrijorarile privitoare la situatia economica din SUA, si vizavi de potentialul sau impact asupra economiei Europei. Ministrul francez de finante Christine Lagarde, care urmareste o reducere a dobanzilor europene,va avea ocazia sa discute despre acest subiect cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.
Expusa in fata dificultatilor financiare internationale, Marea Britanie, reprezentata la Davos de premierul Gordon Brown si de ministrul sau de Finante, Alistair Darling, va incerca sa ofere asigurari in privinta rezistentei pietei financiare din Londra.
Pentru profesorul de economie din cadrul universitatii X-Nanterre din Paris, Michel Aglietta, "China nu va compensa incetinirea ritmului de crestere economica in tarile dezvoltate, iar cresterea economica mondiala se va incetini usor".
Vicepremierul chinez Zeng Peiyan va incerca in timpul intrunirii forumului de la Davos sa asigure interlocutorii de stabilitatea sistemului financiar din tara sa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.