Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu a propus ieri in Comisia de afaceri externe a Parlamentul European o paralela in domeniul extinderii UE cu cea a NATO, astfel incat motivarea statelor fara perspectiva de a deveni membre pentru a-si continua re
Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pascu a propus ieri in Comisia de afaceri externe a Parlamentul European o paralela in domeniul extinderii UE cu cea a NATO, astfel incat motivarea statelor fara perspectiva de a deveni membre pentru a-si continua reformele sa se faca prin apelarea la experienta NATO. Propunerea lui Ioan Mircea Pascu a fost facuta in cadrul dezbaterilor asupra raportului lui Elmar Brok privind "Strategia de extindere a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa remis Mediafax. O problema identificata de acesta in cadrul dezbaterii a fost, potrivit comunicatului de presa, "cum reusim sa motivam a doua categorie de state -cele fara perspectiva de a deveni membre -, sa continue reformele in termenii impusi de valorile europene".
Europarlamentarul social-democrat a afirmat ca raspunsul la aceste probleme poate fi mai usor de gasit daca se va apela la experienta NATO, care a initiat Parteneriatul pentru Pace, apoi l-a ridicat pe o treapta superioara, pentru a-l suplimenta in final cu Planul de Aderare.
Diferenta ar fi astfel, potrivit acestuia, ca primele tari au fost admise inainte de inceperea integrarii, in timp ce ultimele au inceput integrarea inainte de admitere, se mai arata in documentul citat.
Ioan Mircea Pascu, care este si vicepresedinte al AFET, a explicat in cadrul interventiei sale din PE ca "formula 'mai mult decat vecin, mai putin decat membru>> introdusa de colegul Brok, desi exprima plastic imperativul momentului actual, ridica totusi doua probleme".
"Prima este ca ea, formula, se aplica in egala masura atat statelor care au perspectiva dobandirii calitatii de membru, cat si celor care nu se pot bucura de o asemenea perspectiva si trebuie sa fie compensati in consecinta intr-un fel sau altul", a conchis Ioan Mircea Pascu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.