IMSAT a prezentat luni rezultatele proiectului Phare "Evaluarea si Certificarea Competentelor Profesionale Dobandite in mediu Non-formal si Informal". Principalii factori care au determinat necesitatea accesarii proiectului Phare de catre IMSAT au fo
IMSAT a prezentat luni rezultatele proiectului Phare "Evaluarea si Certificarea Competentelor Profesionale Dobandite in mediu Non-formal si Informal". Principalii factori care au determinat necesitatea accesarii proiectului Phare de catre IMSAT au fost dezvoltarea accentuata a sectorului constructiilor si domeniilor aferente si existenta in cadrul companiei a personalului cu niste competente profesionale dobandite pe cale non-formala, dar nerecunoscute din punctul de vedere al calificarii. In 2007, 32.500 de romani au plecat la munca prin Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca in tari precum Germania, Spania si Franta, mai ales in domeniile constructiilor, agricol, gastronomic si medical, iar alte 15.000 de persoane au folosit agentii de recrutare private cu predilectie pentru a lucra in tari europene, dar si pe continentul american. O problema importanta de pe piata muncii o reprezinta lipsa scolilor de arte si meserii si lipsa programelor de orientare profesionala in scolile generale, care sa tina cont de abilitatile si inclinatiile elevilor, dar si de meseriile cele mai cautate la nivel regional si national. Conform datelor IMSAT, in regiunea de Nord-Est a Romaniei se regaseste cea mai mare pondere a populatiei in mediul rural (59,23%), cel mai ridicat nivel al saraciei dintre toate regiunile (40,7%) si un grad ridicat al populatiei ocupate in agricultura (51,12%). Una dintre solutiile posibile pe care IMSAT le propune pentru a iesi din actuala criza a fortei de munca este participarea la diverse programe la nivel national in vederea atragerii personalului calificat romanesc plecat la munca in strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.