Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank, va refinanta, in acest an, Banca Comerciala Carpatica cu pana la 8 milioane lei pentru creditele acordate companiilor care investesc in domenii prioritare pentru economie, in urma unei conventii incheiate intre cele doua institutii, a anuntat ieri Eximbank, citat de NewsIn. "EximBank refinanteaza Banca Carpatica pentru al treilea an consecutiv", a spus presedintele EximBank Romania, Carmen Radu, care a adaugat ca beneficiarii acestei colaborari sunt companiile, in special firmele mici si mijlocii (IMM), dar si cetatenii care vor beneficia de servicii si produse mai bune, de o infrastructura rutiera la standarde europene.
Carmen Radu a precizat ca refinantarea se face pentru creditele in lei si poate fi de cel mult 85% din valoarea finantarii acordate de Banca Carpatica.
Refinantarile oferite de EximBank partenerilor bancari pot fi folosite numai pentru creditele in lei si pentru proiecte precum realizarea productiei si serviciilor de export, dezvoltarea infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, cercetare-dezvoltare.
Refinantarile pot fi folosite si pentru proiecte de protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului, sustinerea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. "Banca Comerciala Carpatica ofera clientilor sai si o serie de produse specifice, rod al colaborarii cu EximBank, aceasta din urma oferind in plus garantii, asigurari sau alte produse specifice. De asemenea, EximBank se poate implica in proiecte comune cu BCC, cum ar fi participarea la sindicalizari de credit si risc", a declarat directorul general al BCC, Nicolaie Hoanta.
BCC a semnat a treia Conventie de refinantare cu EximBank in ianuarie 2008. Infiintata in urma cu noua ani, Banca Carpatica are in prezent o retea teritoriala de 245 de unitati operationale, 220 de bancomate si 35 de automate de schimb valutar.