In debutul sedintei interbancare de ieri, cursul se situa la 3,7500 lei/euro, iar in primele doua ore, rata de schimb a crescut pana la un maxim de 3,7910-3,7960 lei/euro. Nivelul minim a fost de 3,6500 lei/euro, imediat dupa deschiderea pietei.
In debutul sedintei interbancare de ieri, cursul se situa la 3,7500 lei/euro, iar in primele doua ore, rata de schimb a crescut pana la un maxim de 3,7910-3,7960 lei/euro. Nivelul minim a fost de 3,6500 lei/euro, imediat dupa deschiderea pietei.
Cursul de referinta a urcat la 3,7619 lei/euro, un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotatie mai ridicata, de 3,7723 lei/euro, fiind inregistrata la 28 ianuarie 2005, informeaza NewsIn. Comparativ cu ziua de luni, cursul de referinta a urcat cu 4,17 bani.
In ciuda efortului Bancii Nationale a Romaniei care a atras ieri 1,07 miliarde lei (284,4 milioane euro) in depozite la o saptamana la o dobanda de 8% pe an, egala cu dobanda de politica monetara, leul a continuat sa se deprecieze.
Dobanzile s-au mentinut usor sub acest nivel pentru ca lichiditatea din piata a continuat sa fie ridicata. BNR a atras de la cele cinci banci participante la licitatie, dar dobanzile interbancare au continuat sa se situeze la 6,90-7,70% pe an la depozitele overnight, la fel ca in cursul diminetii.
Lichiditatea din piata bancilor se mentine la un nivel ridicat, in conditiile in care miercuri, ca in fiecare zi de 23 a lunii, este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar majoritatea jucatorilor pare sa isi fi facut rost de lei.
Luni, cursul a ajuns la 3,7202 lei/euro, desi BNR si Ministerul Economiei si Finantelor au atras 3,44 miliarde de lei de la banci.
Dolarul s-a depreciat masiv fata de euro dupa decizia neasteptata de ieri a Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, de a micsora dobanda de referinta cu 0,75% pentru a calma temerile privitoare la o recesiune a economiei americane, scrie Reuters.
Fata de francul elvetian, dolarul s-a depreciat cu 0,8%, pana la un nivel de 1,0993 franci elvetieni/dolar. Dolarul s-a apreciat fata de yen, cu 0,3%, pana la cotatia de 106,30 yeni/dolar, sustinut de o usoara crestere a optimismului cu privire la situatia de pe pietele americane de capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin