Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna care nu a reprezentat pana in prezent un factor de
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca economia romaneasca poate fi afectata de diferite crize externe, precum cea inregistrata in Statele Unite, dar nu si de situatia politica interna care nu a reprezentat pana in prezent un factor de descurajare a investitorilor straini.
Premierul, aflat in vizita oficiala la Praga, a raspuns astfel unei intrebari care i-a fost adresata in conferinta de presa organizata la finalul intalnirii cu omologul sau ceh, Mirek Topolanek, privind efectul situatiei actuale a politicii interne asupra investitorilor straini, informeaza Mediafax.
El a aratat ca economia si bursa din Romania sunt "sensibile" la diferite crize inregistrate pe piete straine, dar nu si la problemele politicii interne.
Tariceanu si-a argumentat opinia aratand ca s-a intalnit saptamana trecuta cu reprezentantii companiei CEZ, care l-au asigurat ca isi vor extinde investitiile in Romania. "Investitorii straini indica cel mai clar daca o tara mai este sau nu atractiva", a explicat premierul.
"Economia mondiala este afectata in masura diferita, dar probabil fara exceptie, de criza creditelor imobiliare din Statele Unite. Romania nu este o tara izolata, ci face parte din economia globala astfel incat anumite efecte nu pot sa nu se faca simtite. Bursa isi va reveni cand aceasta criza la nivel mondial va fi depasita", a mai declarat acesta.
Bursa de Valori Bucuresti a inceput ieri sedinta de tranzactionare in scadere puternica, cu pierderi de peste 7%, dupa o corectie de peste 4% inregistrata luni, cea mai mare depreciere fiind raportata de actiunile lichide. Scaderea Bursei urmeaza trendul descendent inregistrat de pietele de capital internationale.
Principalii indici bursieri asiatici au inregistrat marti un declin de pana la 8%, alimentat de temerile legate de declansarea unei recesiuni in SUA, precum si de evolutia descendenta consemnata luni de pietele de capital din Statele Unite si Europa.
Relatiile economico-comerciale dintre Romania si Republica Ceha s-au dezvoltat in special cu incepere din 1993, volumul schimburilor comerciale crescand de patru ori in ultimii cinci ani si ajungand in 2006 la 1,3 miliarde euro. Din aceasta suma, un miliard euro reprezinta insa import si doar 294 milioane euro volumul exportului romanesc in Cehia, informeaza Mediafax.
In Romania sunt inregistrate aproximativ 300 de societati comerciale cu participare ceha, cu un capital social subscris de peste noua milioane euro, ceea ce plaseaza Republica Ceha pe locul 51 in topul tarilor investitoare.
Printre companiile cehe care au raportat cresteri sau expansiuni ale activitatilor in Romania se numara producatorul de electricitate CEZ, care detine Electrica Oltenia, compania farmaceutica Zentiva, fondul de investitii PPF Investments si procesatorul de alimente Hame.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.