Cursul de schimb este principalul element in atingerea tintei inflatiei de catre BNR. Daca in perioada imediat urmatoare se vor adeveri cele mai sumbre previziuni si 1 euro va fi cotat la 4 lei, atunci categoric va avea loc un salt inflationist major
Cursul de schimb este principalul element in atingerea tintei inflatiei de catre BNR. Daca in perioada imediat urmatoare se vor adeveri cele mai sumbre previziuni si 1 euro va fi cotat la 4 lei, atunci categoric va avea loc un salt inflationist major, cu 3 - 4% peste nivelul actual. Banca centrala prognozase pentru 2007 un nivel al inflatiei de 4%, iar cand s-a tras linia a rezultat 5,4%, desigur, din cauza anului agricol foarte slab si semnalelor negative primite de pe piata externa. Pentru 2008, majoritatea analistilor se asteapta ca banca centrala sa ia masuri ferme, astfel incat, pana la finalul acestui an, inflatia sa se incadreze in intervalul de 2,8-4,8% avut in vedere de BNR.Nici conjunctura externa, dar nici cea interna nu ajuta cursulPe de alta parte, 2008 este an electoral, fiind de asteptat sa creasca si cheltuielile publice, iar, odata cu acestea, presiunile inflationiste.
O influenta foarte mare o are perspectiva nefavorabila a pietei financiare mondiale si care ii va determina pe investitori sa fie mai retinuti in ceea ce priveste angajarea in investitii cu grad ridicat de risc. Datele economice cu tendinte negative care se anunta la fiecare inceput de an participa la deprecierea cursului leu/euro in aceasta perioada, lucru care s-a si observat, de altfel.Semnalele din interior sunt totusi pozitiveCu toate acestea, guvernatorul Mugur Isarescu apreciaza ca moneda nationala se va redresa de la un anumit punct, insa nu nominalizeaza un nivel pentru aceasta schimbare de tendinta. El a adaugat ca leul a avut de suferit atat din cauza turbulentelor internationale, cat si din cauza problemelor interne ale economiei romanesti.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca in prima jumatate a anului 2008 mediul extern de afaceri nu va fi prielnic Romaniei. Ţarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 au avut parte de sustinere si astfel economiile nationale au fost stimulate sa se indrepte mai repede in directia buna. De aceea, economia romaneasca trebuie sa se bazeze pe fortele proprii, nu pe ajutor extern, pentru ca in prezent pietele internationale sunt foarte turbulente. In cea de-a doua parte a anului s-ar putea inregistra cresteri semnificative ale PIB-ului, chiar de trei ori mai mari decat cresterea medie din zona euro. Se asteapta in continuare o crestere economica in 2008, ceea ce va confirma ca procesul de convergenta reala nu a stagnat, ci este interesant de vazut daca va pastra ritmul. Deoarece este estimat un an agricol favorabil, sunt sanse mari ca nivelul inflatiei pentru 2008 sa fie chiar sub cel inregistrat in 2007. Desi in luna februarie a acestui an se asteapta majorarea dobanzii de politica monetara cu inca 0,5%, aceasta nu va servi ca suport pentru aprecierea cursului. In ceea ce priveste cursul de schimb, se asteapta stagnarea acestuia imediat din a doua parte a anului, ca apoi sa scada spre un nivel mediu de 3,5%.Sterilizarea lichiditatilor - de doua ori pe ziBanca Nationala a Romaniei ar putea incepe sa faca si cate doua licitatii pe zi pentru drenarea lichiditatii in exces din piata, in conditiile in care nu a reusit sa sterilizeze suficient lichiditatea prin licitatii zilnice din ultima perioada. BNR a sterilizat intens excesul de lichiditate din piata interbancara incepand din 7 ianuarie, cand board-ul institutiei a decis sa majoreze dobanda-cheie cu jumatate de punct pana la 8%. Actiunile bancii centrale s-au intensificat de la acea data, BNR organizand zilnic licitatii pentru atragerea de lei in depozite cu scadente diferite, remunerate cu dobanda de 8% pe an. Guvernatorul bancii centrale a simtit nevoia sa lamureasca un aspect, avand in vedere cresterea dobanzilor la credite pe fondul instabilitatii financiare, si anume, atunci cand Banca Nationala a Romaniei a indemnat populatia sa mizeze pe leu s-a referit la evitarea riscurilor valutare in comparatie cu monedele straine, nu la o eventuala apreciere a leului. "Cine mizeaza pe evolutia cursului mizeaza pe o loterie", a declarat marti guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
"A miza pe leu inseamna in primul rand a miza pe o moneda care nu aduce riscuri. BNR a subliniat riscurile valutare si s-a referit la diferentialul de dobanda, nu la o apreciere a leului", a continuat seful Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia prezentarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila, intr-o sesiune la care a luat parte alaturi de presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Isarescu a mai explicat ca, daca ar fi sa urmam logica acelora care au criticat in ultima vreme indemnul de a paria pe leu, ar fi trebuit ca, anterior, leul sa se intareasca. "A miza pe intarirea leului inseamna sa mizezi pe o loterie, iar loteria cursului poate fi foarte costisitoare", a completat guvernatorul bancii centrale. Riscul valutar in Romania va juca un rol din ce in ce mai important in activitatea agentilor economici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.