Josef Hartke, patronul abatorului din Lohne, a distribuit "compozitia" si in Rusia
Cei cinci angajati romani ai acestuia au sesizat procuratura si politia
Amestecul de carne stricata cu alta buna poate fi prelucrat cel mult in mancarea pent
Josef Hartke, patronul abatorului din Lohne, a distribuit "compozitia" si in Rusia
Cei cinci angajati romani ai acestuia au sesizat procuratura si politia
Amestecul de carne stricata cu alta buna poate fi prelucrat cel mult in mancarea pentru pisiciMasurile luate de autoritati pentru siguranta alimentelor importate, uneori din tari membre ale Uniunii Europene, nu sunt suficiente, odata ce procurorii ancheteaza exportul din Germania catre Romania al unei importante cantitati de carne stricata. Patronul unui abator din orasul german Lohne, Josef Hartke, care avea in subordinea sa cinci muncitori romani, este suspectat ca a exportat in Romania si Rusia carne de porc stricata, amestecata cu carne nealterata. Compozitia era destinata fabricilor de carnati din Romania si Rusia, dar chiar si din Germania. Pentru a evita controalele sanitar-veterinare, carnea era transportata congelata, in week-end.
Potrivit postului de televiziune german ARD, procurorii germani au deschis luni ancheta, bazandu-se pe acuzatiile aduse de angajatii romani, potrivit carora la o fabrica de procesare a carnii din regiunea Oldenburg tone de capete de porc care emana un miros puternic de carne stricata sunt folosite in mod obisnuit in amestecul de carne preparat pentru carnati. "Era o substanta alba, vascoasa, care mirosea ingrozitor", a spus unul dintre macelari, citat de NewsIn pe baza informatiilor furnizate de televiziunea germana. "Nici nu mai puteam sta prin preajma si munci. A trebuit sa vomit", a adaugat el.S-au prelucrat 160 de tone de carne stricataPurtatoarea de cuvant a Parchetului din Oldenburg a declarat ca anchetatorii considera credibile aceste acuzatii, cu atat mai mult cu cat patronul abatorului german a mai fost condamnat pentru comert cu reziduuri animale.
Acuzatiile "au fost suficiente pentru a ne determina sa facem o inspectie la abator si sa continuam ancheta", a spus purtatoarea de cuvant, precizand ca sunt vizati trei membri ai conducerii fabricii BFZ Brägeler Fleischzerlegung. In timpul inspectiei nu a fost descoperita carne stricata, dar au fost prelevate esantioane care in prezent sunt supuse unor teste, a adaugat ea.
Procuratura si politia din Oldenburg au facut duminica o perchezitie la sediul fabricii BFZ, in urma sesizarilor primite din partea angajatilor romani ai abatorului (in afara celor cinci plangeri formulate de romani, procurorii detin si o inregistrare video realizata cu o camera personala). Conform plangerilor, fabricantul i-a obligat din martie 2007 si pana la inceputul lunii ianuarie sa desfaca saptamanal in jur de patru tone de carne de pe capete de porc stricate, putrezite, care prezentau scurgeri purulente.Expirata de patru aniScandalurile avand in centru acuzatii privind folosirea de carne alterata au un istoric de cativa ani in Germania, aminteste Focus. In vara anului 2007 s-a constatat ca o firma din orasul bavarez Wertingen a expediat pana la 180 de tone de deseuri de abator mai multor firme de alimente din Berlin. In 2006, un producator din Munchen a fost perchezitionat, fiindu-i confiscate mai multe tone de carne alterata, printre care si carne de kebab. Termenul de expirare fusese depasit chiar si cu patru ani. In urma scandalului, inculpatul, in varsta de 74 de ani, s-a sinucis.
Guvernul federal a decis intre timp sa ridice amenda pentru comercializarea carnii alterate de la 20.000 la 50.000 de euro. Producatorul trebuie, de asemenea, sa anunte clientii carora le-a livrat carne stricata sau care poate pune in pericol sanatatea publica. Ministrul Agriculturii si Protectiei consumatorilor, Horst Seehofer, doreste chiar marcarea cu o culoare speciala a deseurilor de abator, pentru ca acestea sa poata fi recunoscute usor, precizeaza Focus.Condamnat la trei ani de inchisoareJosef Hartke a mai fost condamnat pentru comercializare de reziduuri animale, improprii consumului uman. In 2004 si 2005 Josef Hartke a cumparat si comercializat 130 de tone de carne catalogata drept "reziduuri animale". Carnea provenea din zona gatului, acolo unde se injunghie animalul, iar conform normelor sanitare germane, aceasta carne nu este destinata consumului uman, pentru ca este adesea infectata cu bacterii. Ea poate fi prelucrata cel mult in mancarea pentru pisici.
Furnizorul lui Hartke, Uwe D., a fost condamnat in decembrie 2007 la trei ani de inchisoare pentru inselaciune.
Josef Hartke a primit in 2006 o sanctiune juridica. Firma BFZ din Lohne, aflata in centrul noului scandal, este urmasa firmei Hartke. BFZ activeaza in aceeasi incinta, iar directorul economic este fiul patronului, Ludger Hartke.Autoritatea Veterinara nu a fost notificataAutoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a fost notificata, pana in prezent, ca pe teritoriul tarii ar fi ajuns carne alterata din Germania, a declarat ieri, pentru NewsIn, vicepresedintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak. "Toate produsele de origine animala, precum si preparatele din carne, nu pot ajunge pe teritoriul unei tari decat insotite de un certificat sanitar-veterinar, emis in tara de provenienta. La destinatie, medicii veterinari verifica documentele respective, dar efectueaza si analize asupra produselor respective", a mai spus el, precizand ca Directiile Sanitar-Veterinare Judetene detin date despre schimburile intracomunitare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.