Ce faci, vecine? Bine? Maine te demolez!Celebrul "Dosar Zambaccian" a fost construit de Traian Basescu inca din anul 2001, pe vremea cand era primar general al Capitalei si locuia in aceeasi casa cu Adrian Nastase, pe atunci prim-ministru. Basescu

Ce faci, vecine? Bine? Maine te demolez!Celebrul "Dosar Zambaccian" a fost construit de Traian Basescu inca din anul 2001, pe vremea cand era primar general al Capitalei si locuia in aceeasi casa cu Adrian Nastase, pe atunci prim-ministru. Basescu a folosit apoi acest dosar drept princi-pala arma in lupta electorala pentru accesul la functia de presedinte al Romaniei, in dauna lui Adrian Nastase, care i-a fost principalul adversar.

In anul 2001, in calitate de primar general al Capitalei, Traian Basescu a demarat o lucratura de toata frumusetea impotriva lui Adrian Nastase, punand bazele celebrului "Dosar Zambaccian", care, ulterior, l-a pus la zid pe fruntasul PSD, creandu-i numeroase probleme, atat de ordin penal, cat si de ordin politic, inclusiv in propriul partid, unde intr-un final a fost marginalizat.

PRIMA INCERCARE, RATATA. La 31 iulie 2001, primarul general Traian Basescu dispune un control, "la sange" la constructia care se edifica in Srada Zambaccian, dar, oricat au incercat, oamenii sai nu au reusit sa gaseasca vreo ilegalitate. Ei s-au intors cu coada intre picioare la Pri-maria Capitalei si au raportat cu umilinta ca nu au gasit nimic in neregula. Basescu le-a ordonat sa stea cu ochii pe "obiectivul din Zambaccian" si sa-i raporteze orice neregula.

COMANDOUL. La 14 ianuarie 2002, deci, iarna, cand de regula lucrarile din constructii sunt oprite, un comando de la Primaria Generala a Capitalei a descins in Zambaccian, fara incunostintarea constructorului sau a beneficiarilor lucrarii si a intocmit rapid un referat pe baza caruia primarul general Traian Basescu a dispus "oprirea lucrarilor din Strada Zambaccian, desfiintarea organizarii de santier si aplicarea unei amenzi (firmei constructoare, SC Conimpuls SA, detinuta la vremea respectiva de Sergiu Sechelariu si Irina Jianu - n.r.) de 75 de milioane de lei". Au urmat alte controale, alte amenzi, sicane etc. Dar, pentru a amplifica si a face public scandalul, la 26 ia-nuarie 2002, Traian Basescu a emis un comunicat de presa in care anunta ca a transmis" presedintelui Ion Iliescu si primului ministru Adrian Nastase (sac!) trei documente ale Primariei Generale a Capitalei care dovedesc constructia ilegala a imobilului din Strada Zambaccian".

"GLOANTE...". Care erau "gloantele" lui Basescu, adica "docomentele incriminatoare"? Iata-le: Procesul verbal de contraventie nr. 224/15.01.2002 prin care se constata ca pe trotuarul din fata imobilului erau depozitate, necontrolat, pe o suprafata de circa 15 metri patrati, reziduuri de materiale in urma lucrarilor de construire; Procesul-verbal, fara numar, din 16 ianuarie 2002 (deci, a doua zi - n.r.) in care se constata "extinderea imobilului cu aproximativ 50 cm, pe o lungime de aproximativ 6 m la nivelul etajelor 1, 2, 3" si se precizeaza ca "s-a dispus aplicarea unei amenzi de 75 milioane lei". Procesul-verbal este semnat de insusi primarul general Traian Basescu;

Dispozitia nr. 25/15.01.2002, prin care se dispune "desfiintarea imprejmuirii reprezentand organizare de santier in suprafata de aproximativ 54 m patrati" - document semnat, de asemenea, personal de Traian Basescu.

... OARBE. Dupa comunicatul lui Basescu "catre tara", la 25 ianuarie 2002, Primaria Sectorului 1, pe raza careia se afla imobilul cu pricina, condusa la acea vreme de un PSD-ist, a remis presei, la randul ei, un comunicat in care demonta, punct cu punct, toate acuzatiile lui Basescu. Astfel, in document se arata ca lucrarea s-a executat in baza unei autorizatii emise de Primaria Sectorului 1, asa cum prevede legea, ca exista toate avizele necesare de la Inspectoratul in Constructii, Directia Monumentelor, REBU, Ecorec (pentru transport moloz) etc. inclusiv de la... Primaria Municipiului Bucuresti (certificat nr. 2377/ 26.02.199 - deci, dinainte ca Basescu sa devina primar general - n.r.).

LA PARCHET. Constructorul a deschis o actiune judecatoreasca impotriva deciziilor considerate "abuzive" ale primarului general Traian Basescu si i-a facut acestuia si o plangere penala. Instanta a dispus redeschiderea santierului, considerand ilegale deciziile primarului general. Basescu n-a renuntat (nu se stie oficial care e stadiul actual al respectivei plangeri penale) si a urmarit in continuare "subiectul". Negasind nereguli la constructie, in august 2004, in calitate de copresedinte al Aliantei D.A., a convins-o pe Mona Musca sa depuna la Parchetul National Anticoruptie (PNA) o sesizare cu privire la "dobandirea ilegala, de catre Adrian Nastase, a terenului pe care s-a ridicat constructia din Zambaccian.

La 08.10.2004, s-a dispus neinceperea urmariri penale (NUP) impotriva lui Adrian Nastase, PNA retinand "lipsa unei vatamari cauzate prin infractiune Aliantei D.A." si faptul ca "nu sunt intrunite conditiile unei sesizari pentru a se efectua acte premergatoare conform art. 228 din Codul de Procedura Penala.

CADOU PENTRU JUPAN. Dupa alegerile prezidentale din toamna anului 2004, in urma carora Basescu a castigat presedintia in dauna lui Nastase, doi oameni "de nadejde", Monica Macovei si Daniel Morar, au fost numiti la Justitie si respectiv DNA, fostul PNA, a carui denumire a fost schimbata exact pentru a fi decapitat. In noiembrie 2005, chiar in ziua de nastere a lui Traian Basescu, Daniel Morar, proaspat uns procuror-sef la Departamentul National Anticoruptie (DNA), a infirmat NUP-ul dat lui Adrian Nastase de vechiul PNA si a dispus "efectuarea de acte premergatoare in vederea inceperii urmariri penale, cu doua obiective: terenul si constructia. Asa a fost construit "Dosarul Zambaccian".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.