CERCETARI. Inca din 1960, Ancer Keys, un expert american in nutritie, a studiat efectele benefice ale produselor mediteraneene asupra organismului uman. Potrivit studiilor efectuate in Italia, Spania si Grecia, principalele tari producatoare, incidenta deceselor este mult mai mica in nordul Europei. Uleiul este bun pentru combaterea stresului si, de asemenea, previne osteoporoza si imbatranirea, fiind foarte bogat in polifenol. Acest antioxidant este o substanta care poate preveni aparitia bolilor care pot fi fatale.

REORGANIZARE. Majoritatea producatorilor din industria alimentara (92%) au luat deja masuri considerabile in ceea ce priveste prevenirea obezitatii, conform unui studiu. Reprezentantii companiilor, care fac parte din Asociatia Producatorilor din Industria Alimentara (GMA), au declarat ca vor introduce produse noi pe piata alimentara, cu un continut cat mai redus de grasimi si zahar. Aproximativ 10% din produse au fost fortifiate cu vitamine si minerale. Obezitatea reprezinta cea mai mare problema din SUA. Un alt capitol la care se lucreaza este informarea populatiei cu privire la produsele alimentare. GMA a facut numeroase demersuri catre Food and Drug Administration pentru a modifica moda-litatea de a transmite informatii publicului, pentru ca acestea sa fie cat mai pe intelesul cosumatorului.

POLEMICI. Expertii in alimentatie au raportat Comisiei Europene ca, in opinia lor, un consum de alimente provenite de la animalele clonate, ca laptele si carnea, nu are justificare. Cu doar cateva zile dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a declarat ca asemenea alimente nu reprezinta nici un risc pentru sanatatea umana, Grupul European de Etica (EGE) a replicat ca nu exista nici un argument care sa justifice necesitatea productiei de alimente provenite de la animale clonate. Expertii EGE si-au argumentat punctul de vedere spunand ca, o data cu introducerea alimentelor pe piata, va fi nevoie de mai multi pasi, printre care si efectuarea cator mai multe studii privind siguranta atat a oamenilor, cat si a animalelor. Aceste alimente provoaca obezitate, malformatii, dificultati in respiratie, anomalii in dezvoltare sau marirea ficatului. In cazul vitelor, aproximativ 20% din feti nu supravietuiesc in primele 24 de ore de la nastere si 15% inainte de intarcare.