Leul s-a depreciat iarasi fata de euro si dolar
Contextul international loveste in plin monedele emergente
Nici actiunile BNR nu mai stavilesc caderea leuluiBNR a afisat un curs lei/euro de 3,7202 cu 0,62% mai mult fata de cursul de referin
Leul s-a depreciat iarasi fata de euro si dolar
Contextul international loveste in plin monedele emergente
Nici actiunile BNR nu mai stavilesc caderea leuluiBNR a afisat un curs lei/euro de 3,7202 cu 0,62% mai mult fata de cursul de referinta anuntat vineri, de 3,6972 lei/euro. Deprecierea cu peste 3 bani a monedei nationale a dus la apropierea de recordul inregistrat pe 7 februarie 2005, cand BNR a afisat un curs de referinta de 3,7283 lei/euro.
Deprecieri au inregistrat de altfel toate monedele tarilor din regiune, iar bursele internationale au scazut peste noapte cu pana la 6%. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a urmat tendintele externe, toti indicii acesteia inregistrand scaderi de peste 4%.
Inca de la primele tranzactii leul s-a depreciat considerabil, sarind de la 3,6950 lei pana la 3,749 in a doua parte a zilei.Deprecierea s-a produs pe fondul turbulentelor internationaleDumitru Ionut, analistul Raiffeisen Bank, explica deprecierea de ieri ca rezultat al turbulentelor internationale provocate de planurile presedintelui SUA, George Bush de relansare a economiei. Acestea au dus la sporirea neincrederii investitorilor americani, speriati de perspectiva intrarii intr-o perioada de recesiune a economiei americane.
Imediat s-au produs scaderi masive pe bursele din intreaga lume, cu 4 pana la 6%. Şi economia nationala a resimtit socul, iminent de altfel, tinand cont de faptul ca aproximativ 25% din economia mondiala reprezinta economia Statelor Unite.
Nici aprecierile din economia noastra nu au fost pozitive, din cauza valorii ridicate a deficitului bugetar pe anul trecut si a previziunilor sumbre asupra valorii pentru anul acesta.
In ceea ce priveste posibilitatea existentei unor actiuni speculative, analistul Raiffeisen Bank considera ca in perioadele turbulente se pot produce si speculatii ce forteaza anumite evenimente. "Nu avem informatii ca ar fi miscari speculative. Este greu de interpretat in conditiile in care nu avem informatiile necesare de la BNR", afirma Ionut Dumitru.
In legatura cu posibilitatea ca 1 EURO sa ajunga la 4 lei, reprezentantul Raiffeisen Bank considera ca "aprecierea a devenit putin exagerata si probabilitatea de a ajunge la 4 lei este mica. Un curs de 4 lei la EURO ar arata ca situatia este grava".
Totodata, dealerul-sef de la Emporiki Bank apreciaza: "Toate celelalte monede din zona sunt in cadere libera, asa ca le-a urmat si leul. E vorba de aversiunea fata de risc a investitorilor, pe fondul problemei de pe piata de capital. Nu cred, totusi, ca e o miscare cu bataie lunga asa ca ma astept ca deprecierea leului sa se tempereze in curand", declara intr-un interviu pentru NewsIn.Leul pierde teren si in fata dolaruluiPe pietele internationale, dolarul s-a apreciat usor de la 1,4605 la 1,4457 dolari/euro, iar ieri euro era cotat la 1,4480 dolari/euro.
In ceea ce priveste cursul leu/dolar, banca centrala a afisat 2,5694, in crestere pentru moneda americana fata de cursul afisat vineri 2,5290 lei/dolar. BNR a afisat in prima parte a zilei de luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 7,27 pe an, fata de 7,36% pe an, cat era la sfarsitul saptamanii anterioare, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut usor la 7,94% pe an, de la 7,99% pe an, cat era vineri.Imun la mutarile BNRIeri, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au atras, impreuna 3,445 miliarde lei (926 milioane euro) de pe piata interbancara. Ministerul de Finante a scos 1,285 miliarde lei (345,4 milioane euro) in depozite cu scadenta pe 25 ianuarie, cand conturile ministerului urmeaza sa se umple cu banii de la contribuabili. Dobanda maxima la care Finantele au atras moneda nationala a fost de 8% pe an, similara cu dobanda folosita de banca centrala pe piata interbancara. BNR a atras, la randul sau, 2,16 miliarde lei (580,6 milioane euro) de la cele 13 banci participante la licitatia pentru depozite la doua saptamani, iar dobanda a fost de 8% pe an. Banca centrala a atras lei din piata monetara in fiecare zi a saptamanii trecute, cu scopul de a regla lichiditatea interbancara, miscare ce conduce de obicei la o usoara apreciere a leului pe piata valutara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.