Impozitul pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasat de catre notari a totalizat anul trecut 1,2 miliarde de lei.

Valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasate de catre notari a totalizat anul trecut 1,
Impozitul pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasat de catre notari a totalizat anul trecut 1,2 miliarde de lei.

Valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactiile imobiliare incasate de catre notari a totalizat anul trecut 1,2 miliarde de lei (aproape 360 de milioane de euro), nivel de peste patru ori mai mare decit in 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR)."In perioada ianuarie-noiembrie, impozitul incasat si virat de notarii publici pentru tranzactiile imobiliare s-a ridicat la 1,056 miliarde de lei, iar pentru intregul an 2007 previzionam un impozit de 1,2 miliarde de lei. Pentru anul 2008 estimam o crestere de circa 30%, avans care se va datora in primul rind evolutiei in urcare a preturilor pe piata imobiliara", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele UNNPR, Viorel Manescu. In 2006, notarii au colectat la incheierea actelor notariale pentru tranzactiile imobiliare peste 925 de milioane de lei (peste 260 de milioane de euro), din care doar 289,9 milioane de lei (peste 82 de milioane de euro) sub forma impozitului pe tranzactiile imobiliare, iar restul ca taxa notariala de timbru, potrivit datelor UNNPR. Presedintele UNNPR estimeaza pentru anul 2007 si cresterea numarului de tranzactii la peste 500.000, fata de nivelul de 486.000 inregistrat anul trecut.

Incepind cu 2007, sistemul de taxare a tranzactiilor imobiliare a fost modificat, taxa de timbru si impozitarea cu 16% a tranzactiilor incheiate de persoanele fizice care realizau profit din vinzarea imobilului fiind inlocuite cu impozitarea tuturor tranzactiilor in care vinzatori sint persoane fizice, indiferent daca realizeaza sau nu profit. Nivelul impozitului este cuprins intre 1 si 3% in functie de valoare si data dobindirii.

Astfel, daca proprietatile sint vindute in mai putin de trei ani de la dobindire, cota de impozit este de 3% atunci cind valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 de lei si o cota de 2% calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei. In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobindirii, mecanismul de impozitare ramine acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.