Cinci soldati americani au renovat Sectia Dermato-venerice a Spitalului Judetean Constanta.

Catarat pe o scara, cu o pensula in mina, Richard Stansbury vopsea holul Sectiei Dermato-venerice. Alaturi de el se afla camaradul sau de arma Zelasney. Cei doi fac parte din trupele americane - Batalionul „Albinele Marii", al US Naval Mobile Construction -, cantonate la Mihail Kogalniceanu.

Ambii incercau sa se achite de misiunea primita, aceea de a renova constructia veche, cu aceeasi constiinciozitate cu care ar fi dus la indeplinire un plan de lupta. De cum au sosit la sediul institutiei, in doi timpi si trei miscari si-au luat salopetele de lucru, si-au pregatit vopselele si s-au apucat de treaba. Singurele pauze ale americanului se consumau linga laptop, pe al carui ecran defilau poze cu fetita lui: un copil in virsta de aproximativ cinci ani. „Nu am mai vazut-o din iulie, mi-e tare dor de ea", ne marturiseste Richard Stansbury.

Nu prea are timp sa stea cu familia. Ne spune ca a fost plecat in misiuni in Irak si in Japonia. A fost martorul catastrofei din Indonezia, cind valurile tsunami au facut sute de mii de victime. A parasit tara la o saptamina dupa dezastru. Imediat ce am aflat ca a fost martorul unui astfel de eveniment care a zguduit lumea intreaga, l-am bombardat cu intrebari. Din pacate, in ciuda insistentelor, nu am primit decit semne negative: „Nu vreau sa povestesc despre aceasta perioada", ne spune el. Nici cind se afla pe tarim american nu este aproape de familie. „Daca sint acasa si au loc uragane, sintem trimisi in misiune", adauga militarul.

In doar cateva saptamini, Sectia Dermato-venerice a prins culoare sub miinile lor. La renovarea cladirii au muncit cinci soldati americani: au indreptat peretii, au schimbat lemnaria, partea electrica si au cumparat chiuvete medicale.

L-am intrebat ce impresie i-a facut sectia medicala. A zimbit. Mi-a raspuns ca, in California, spitalele arata a spitale, or, in Constanta, Clinica de Dermato-venerice a fost amenajata intr-un sediu in care, cindva, a functionat o gradinita. In rest, a evitat discutia despre starea constructiei, despre peretii care n-au cunoscut un var proaspat de foarte multi ani. „Ma simt bine sa lucrez aici", recunoaste el. Nu este pentru prima data cind americanii s-au implicat in lucrari de renovare a unitatilor medicale constantene. Prima vizata a fost la Clinica de Endocrinologie, insa lucrarile au fost stopate dupa ce portiuni din pardoseala cladirii au inceput sa se surpe. Americanii de la Mihail Kogalniceanu spun ca vor continua lucrarile la Clinica de Endocrinologie dupa ce va fi realizat un studiu al structurii de rezistenta a cladirii vechi de aproape 100 de ani. Abia atunci se va decide daca imobilul poate suporta alte lucrari fara sa fie afectat. Ei au pus umarul si la zugravitul Centrului de plasament Orizont din Constanta.

Detalii despre viata militarilor americani din baza de la Kogalniceanu, pe www.cotidianul.ro/select