Compania aeriana raporteaza pentru anul trecut o crestere de 32% a numarului pe pasageri transportati. Aceasta duce la consolidarea cotei de piata detinute de Tarom. Numarul pasagerilor transportati de Tarom in cursul anului trecut a fost de 1,9 milioane, aceasta reprezentind o crestere de aproape o treime fata de 2006, an in care linia aeriana nationala a transportat 1,44 milioane de pasageri. Datele prezentate zilele trecute de companie prevad ca, in 2008, aceasta sa transporte 2,38 milioane de calatori, majorarea fiind de 25% fata de 2007. Succesul, cel putin cel reprezentat de cresterea numarului de clienti, este explicabil si prin aparitia unor rute pe care cresterea a fost semnificativa. „Printre zborurile externe care au inregistrat cresteri de peste 30% se numara Istanbul, Beirut, Tel Aviv, Sofia si Larnaca", spun oficialii companiei.

Anumite zboruri interne au inregistrat la rindul lor o dezvoltare importanta. „Dintre zborurile interne, cursele care au inregistrat cresteri situate la un nivel procentual de peste 70% de la un an la altul sint Iasi, Oradea, Suceava si Bacau".

Pe ansamblul pietei interne, oficialii Tarom spun ca anul 2007 a adus o majorare de aproape jumatate, respectiv 48%, a numarului de pasageri fata de 2006 si ca nivelul de crestere a acestui segment va fi in acest an de 30% fata de anul trecut. Compania nu doreste sa detalieze felul in care va reusi sa inregistreze o crestere tripla fata de nivelul de dezvoltare a pietei aeriene din Romania, prognozat de Asociatia Internationala pentru Transport Aerian (IATA) la aproximativ 7-8%, si spune ca strategia de marketing trebuie sa ramina secreta.

Indicele de crestere de 25% se va mentine si in ceea ce priveste veniturile operationale ale companiei. Tarom spera pentru acest an la venituri de 428,85 milioane de dolari, in crestere cu 25% fata de nivelul de 338,35 milioane de dolari consemnat anul trecut. Evolutiile sperate de linia aeriana sint ajutate de o dezvoltare peste medie a sectorului aerian din Romania.

Potrivit cifrelor comunicate la finele anului trecut de IATA Romania si Moldova, operatorii aerieni de linie regulata prezenti pe piata locala vor cumula in acest an vinzari de 400 de milioane de euro (aproximativ 592 de milioane de dolari), fata de 365 de milioane de euro in 2007 (540 de milioane de dolari). Sumele reprezinta vinzarile facute de membrii IATA in sistem BSP (Billing Settlement Plan - sistem unitar de gestionare a tichetelor), care reprezinta aproximativ 80% din totalul vinzarilor.

Daca sperantele Tarom se vor implini in 2008, linia aeriana va detine pe piata zborurilor de linie regulata din Romania o cota de piata de 57%, fata de 50% anul trecut, si o treime din totalul industriei transportului aerian de calatori, care include si operatorii low-cost.