Autoritartile franceze vor publica, in curind, un proiect de un miliard de euro menit sa ajute la dezvoltarea suburbiilor rau famate din tara. Planul vizeaza, de asemenea, integrarea sociala a locuitorilor de la marginea oraselor, in majoritatea lor imigranti de culoare. Potrivit documentului, guvernul intentioneaza sa creeze o elita" in rindul rezidentilor din cele mai prost cotate 50 de cartiere marginase.

Detaliile planului vor fi dezvaluite de ministrul Afacerilor Urbane, Fadela Amara, care are parinti de origine algeriana. Totul va fi facut public in cadrul unei dezbateri ce va avea loc marti, in suburbia Vaulx-en-Velin din Lyon. Locul nu a fost ales intimplator. In anii 90, cartierul a fost teatrul unor proteste violente ale imigrantilor de culoare, iar, dupa incheierea crizei, mai multe planuri de redresare implementate de autoritati au facut ca zona sa infloreasca.

Le vom oferi celor 50 de suburbii, considerate a fi in dificultate, tot sprijinul de care au nevoie", a declarat Fadela Amara. Proiectul a luat nastere la initiativa presedintelui de la Paris, Nicolas Sarkozy (foto). El incearca astfel sa reduca riscul aparitiei unor tulburari sociale asemanatoare protestelor din suburbiile Parisului din toamna lui 2005. (I.M.)