Insarcinatul cu afaceri al Lituaniei la Bucuresti, Vladimir Jarmolenko (foto), explica de ce tara sa a cerut Moscovei daune morale si materiale pentru ocupatia sovietica.

La inceputul acestei luni, presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, a cerut din nou compensatii Moscovei pentru perioada petrecuta de tara sa sub ocupatia Uniunii Sovietice. Potrivit ziarului rus „Kommersant", expertii de la Vilnius au evaluat aceste daune la 28 de miliarde de dolari. Moscova a anuntat deja ca nu va plati nici o despagubire. Totusi, autoritatile din Vilnius spera sa convinga Kremlinul sa negocieze pe acest subiect.

Lituania s-a aflat sub ocupatie sovietica de doua ori in ultimele decenii: o data in 1939, dupa semnarea tratatului Ribbentrop-Molotov intre URSS si Germania nazista, iar a doua oara dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, din 1944 pina in 1991. Potrivit istoricilor, in aceste intervale, poporul lituanian a fost supus unor represalii crunte, iar cei care aveau viziuni antistaliniste erau arestati, ucisi sau deportati. Numai in perioada 1940-1950, 10% din populatia adulta a tarii a fost trimisa in inchisoare sau in lagare de munca fortata. Numarul celor ucisi in timpul ocupatiei e de ordinul zecilor de mii. Lituania si-a recapatat independenta in 1991, dupa caderea blocului comunist in estul Europei si dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Lituania s-a aflat sub ocupatie sovietica de doua ori in ultimele decenii. O data dupa semnarea tratatului Ribbentrop-Molotov, in 1939, iar a doua oara dupa razboi, intre 1944 si 1991. Pentru care dintre cele doua perioade cereti despagubiri?

Pentru ambele. Exista baze morale si politice solide. Un referendum realizat in tara noastra in iunie 1992 releva ca majoritatea oamenilor considera ca Rusia ar trebui sa recunoasca nelegitimitatea ocuparii Lituaniei si sa se gindeasca nu doar la despagubiri materiale, ci si la „reparatii morale". Vrem ca Moscova sa recunoasca faptul ca ocuparea acestui stat a fost una dintre marile sale greseli, o crima grava, si sa se arate dispusa sa rezolve problema pe cale pasnica. In tratatul bilateral semnat intre Moscova si Vilnius in 1991, Rusia recunoaste anexarea Lituaniei la URSS. Tratatul stipuleaza ca problema anexarii sa fie rediscutata pe viitor intre cele doua parti. Credem ca a venit timpul ca Rusia sa vorbeasca acum cu noi despre recunoasterea crimelor si despre compensatii. Recompensele materiale reprezinta doar o mica parte. Este absolut necesar sa cadem de acord asupra modului in care e privit stalinismul in istorie.

Alte tari ex-sovietice ar putea fi inspirate de gestul autoritatilor de la Vilnius. O tara ca Romania, care nu a fost parte din URSS, dar s-a aflat in sfera de influenta a Moscovei, ar putea cere despagubiri?

E la latitudinea fiecarei tari sa ia decizia pe care o considera corecta. Totusi, nu cred ca aceasta problema ar trebui folosita ca arma politica in relatiile cu Moscova. Exista un element pe care Romania il poate folosi: dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unii cetateni romani au fost deportati in lagare de munca din URSS. Pentru asta se pot solicita despagubiri.

Lituania a fost ocupata si de Germania in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Unele ziare rusesti spun ca autoritatile din Vilnius ar trebui sa ceara despagubiri si de la Berlin.

Sa nu uitam ca Germania a platit deja compensatii pentru persoanele care au stat in lagarele de munca nemtesti in timpul ocupatiei din Ucraina, Polonia, URSS. Dupa razboi, autoritatile din Bonn au platit despagubiri Uniunii Sovietice (pe atunci, Lituania era sub ocupatie URSS). Rusia insa nu a achitat nici un banut pentru propria ocupatie. In plus, se stie ca Germania a platit despagubiri si evreilor pentru Holocaust.

Va temeti de eventuale represalii din partea Moscovei pentru „indrazneala" de a fi cerut despagubiri? Ceva asemanator cu atacurile asupra serverelor estoniene din 2007, spre exemplu?

Daca vor exista astfel de atacuri, vom gasi o solutie de rezolvare. La urma urmei, ar fi o problema comuna a Europei, din moment ce Lituania face parte din UE.