Cei care doresc sa devina evaluatori urmeaza sa lucreze doar doua zile pe saptamina. Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Preuniversitar (ARACIP) inregistreaza, in luna ianuarie, ultimele inscrieri la interviul de selectie a colaboratorilor externi care sa se ocupe de evaluarea scolilor din Romania. Colaboratorii pot fi profesori din tara sau din strainatate, pe care Agentia de Calitate ii inscrie in Registrul propriu al expertilor in evaluare si acreditare a scolilor. Evaluatorii trebuie sa fie profesori care au experienta si expertiza in evaluarea institutionala, de programe sau proiecte, dovedesc competenta profesionala, au participat, in ultimii trei ani, la programe de formare profesionala continua in domeniul educational, de minimum 40 de ore, si au disponibilitate de deplasare pe distante mari, in afara judetului de resedinta.

Pina la sfirsitul lunii ianuarie se primesc ultimele cereri, iar in prima parte a anului se va organiza ultimul interviu de selectie. Astfel, profesorii interesati au sansa de a cistiga „un salariu brut de 1.000 de euro pe luna daca au o activitate intensa", spune Serban Iosifescu, presedintele Agentiei pentru Asigurarea Calitatii. „Un evaluator, fiind si profesor, lucreaza o zi pe saptamina, vinerea, sau doua cu simbata. Pentru autorizarea unitatilor pleaca echipe de cite doi evaluatori care pot face doua-trei scoli paralel intr-o zi, dar depinde cum se aranjeaza. Noi le platim si costurile de deplasare interna. De exemplu, o gradinita poate fi evaluata intr-o zi, dar un grup scolar, in doua zile, pentru ca are multe anexe, cladiri de verificat. Prin urmare, nu are cum sa verifice mai mult de zece unitati pe luna", explica presedintele Agentiei de Asigurare a Calitatii.

O scoala plateste pentru a fi acreditata si autorizata doar 600 de lei. Evaluarea periodica este platita cu 400 de lei. „ARACIP nu este finantata de la bugetul de stat si pe vremea ministrului Hardau asa s-au stabilit tarifele pentru ca institutiile de invatamint sa nu plateasca prea mult", spune Serban Iosifescu. Prin urmare, reprezentantii Agentiei nu se asteapta ca profesorii straini sa vina ca evaluatori in Romania. „Noi nu le putem plati drumurile dus-intors din tara din care vin. Sintem constrinsi de tarife, dar nici nu putem discrimina. Plus ca invatamintul preuniversitar este diferit ca politica de cel superior. Daca la nivel european universitatile au aceeasi structura, la scoli, cite bordeie, atitea obiceie. Insa demaram proiecte de colaborare ca profesorii nostri sa faca schimb se experienta cu cei de la Agentiile de Calitate din Europa", spune seful ARACIP.

Pe linga expertiza pe care o vor acumula, evaluatorii trebuie sa aiba grija si cum se vor comporta in timpul controalelor, pentru ca si ei, la rindul lor, vor fi evaluati. „O mare parte dintre cei care sint deja colaboratorii nostri au fost inspectori si se duc prin scoli cu aceeasi mentalitate, dar unii directori ne spun apoi. Sint greu de urmarit, pentru ca, in timpul formarii, se comporta exemplar. Dar vrem sa facem o diferentiere la salariu si din verificarea evaluatorilor", anunta presedintele ARACIP.

Profesorii care doresc sa devina evaluatori se pot inscrie pe www.cotidianul.ro/select