Melescanu i-a trimis inapoi la Cotroceni documentele despre cei opt ministri pe motiv ca nu erau cele bune. Basescu l-a amenintat ca-l baga si pe el sub urmarire penala.Disputa dintre Basescu si Melescanu
s-ar putea solda cu o plingere penala Teodor Melescanu i-a trimis simbata inapoi lui Traian Basescu documentele referitoare la cei 8 ministri fara sa le desigileze. Ministrul interimar de la Justitie a motivat retrimiterea acestora la Cotroceni prin aceea ca nu acestea sint documentele solicitate vineri de la Presedintie. In replica, Traian Basescu l-a avertizat ieri pe Teodor Melescanu ca, prin atitudinea in cazul celor opt ministri pentru care seful statului a cerut inceperea urmaririi penale, se apropie de abuz in serviciu. „E un avertisment pe care i-l dau public", a spus Basescu. El a precizat ca observa „cu neplacere" ca Guvernul, prin ministrul interimar al Justitiei, gaseste motivatii pentru a bloca inaintarea cererii sale referitoare la cei opt ministri si a acuzat Executivul ca face in acest moment „greseli fundamentale" pentru credibilitatea institutiei. Cu o ora inainte de interventia publica a lui Traian Basescu, Elena Udrea ii solicitase acestuia, intr-o conferinta de presa, sa demareze procedurile pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Melescanu, pentru abuz in serviciu si retinere sau distrugere de inscrisuri oficiale. Elena Udrea a invocat Codul penal, respectiv art. 248 privind abuzul in serviciu contra intereselor publice. Insa doar Parchetul General si DNA pot cere presedintelui inceperea urmaririi penale impotriva unor ministri.

Si presedintele PD-L, Emil Boc, afirmase, in aceeasi conferinta de presa, ca ministrul interimar al Justitiei Teodor Melescanu se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca tergiverseaza inceperea urmaririi penale in cazul unor ministri ai Cabinetului Tariceanu. Emil Boc l-a acuzat pe Teodor Melescanu de faptul ca „inventeaza practici nelegale si neconstitutionale cu unicul si singurul scop de a amina un verdict al justitiei asupra ministrilor penali din Cabinetul Tariceanu", contribuind la decredibilizarea Justitiei.

Teodor Melescanu a precizat, citat de NewsIn, ca a avut o convorbire telefonica cu presedintele Traian Basescu, simbata dimineata, inainte de a-i returna documentele care ii vizeaza pe cei opt demnitari, si a spus ca are obligatia de a verifica indeplinirea procedurilor legale. „Am avut o discutie telefonica cu domnul presedinte, pe la 11.00, si am discutat despre aceasta situatie. Facusem o analiza, facusem verificarea si ajunsesem la concluzia ca nu am cum sa le utilizez. La mine ar fi trebuit sa vina dosarul cauzei. Ele ar fi trebuit sa vina la presedinte si presedintele mi le trimitea mie, iar eu le trimiteam impreuna cu cererile la Parchet", a comentat Melescanu, afirmind ca nu-l intereseaza ce contin dosarele de cauza, dar, potrivit legii, trebuie sa se asigure ca ele au fost atasate documentelor in baza carora presedintele si-a dat avizul.

Ministrul interimar al Justitiei a mai spus ca nu este normal ca, in conditiile in care nu mai exista comisia prezidentiala privind anchetarea ministrilor, presedintele sa dispuna avizul inceperii urmaririi penale doar in baza unor referate, subiective, ale procurorului de caz si a unor fotocopii extrase din dosar, in mod selectiv, dupa criterii care pot fi, la rindul lor, subiective. Melescanu a mai sustinut ca nu are de unde sa stie ce anume i-a transmis Parchetul presedintelui, dar seful statului l-a asigurat ca a inminat MJ toate documentele primite. Ministrul a comentat ironic si a sustinut ca l-a intrebat in gluma pe Traian Basescu daca este cazul sa trimita si el o camera de filmat pentru a inregistra momentul returnarii documentelor, asa cum a procedat Presedintia atunci cind a transmis mapele catre MJ.

Melescanu a sustinut ca gestul sau are la baza grija sa ca nu cumva sa devina „complice" la blocarea actului de justitie, explicind ca, in cazul in care nu sint respectate toate procedurile legale, in momentul in care se va ajunge in instanta avocatii vor putea invoca viciul de procedura.

„Ministrul de Justitie, cind primeste o asemenea sesizare, joaca rolul de notar. Nu mi-e rusine sa spun ca semnez ca un notar. Eu nu dau conotatie peiorativa. Ministrul are obligatia constitutionala de a nu permite nici Guvernului, nici presedintelui sa greseasca, pentru ca orice nulitate a procedurii pe care o intreprinde ministrul Justitiei atrage dupa sine anularea tuturor actelor subsecvente", a comentat vice-presedintele PNL. (Adriana DUTULESCU)

Abuzul in serviciu - pina la 5 ani Abuzul in serviciu, de care Basescu l-a acuzat pe Melescanu, in cazul de fata „contra intereselor publice", intrucit este afectata o institutie a statului, este definit de Codul penal, la art. 248, drept „fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiunilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat". Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. In cazul in care abuzul in serviciu este comis „in forma calificata", adica produce consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea intre 5 si 15 ani. (D.P.)

PNL da vina pe Monica Macovei PNL o acuza pe Monica Macovei ca i-a facut scapati pe demnitarii PSD anchetati prin modificarea defectuoasa a Legii raspunderii ministeriale.Iorgulescu a fost pus de partid
sa-l loveasca pe Basescu Liberalii au raspuns ieri la acuzatiile presedintelui printr-o declaratie de presa sustinuta la sediul central al partidului de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. „PNL face un apel la presedintele Traian Basescu sa transmita toate documentele necesare pentru ca ministrul Justitiei sa poata pune la dispozitia Parchetului dosarele, in conditiile legii. In cel mai scurt timp! In caz contrar, opinia publica va vedea clar ca chiar presedintele va contribui la blocarea in continuare a anchetelor", a declarat Iorgulescu. Liberalii il acuza pe seful statului ca el este cel care politizeaza actul de justitie. „Astazi, a spus Iorgulescu, am avut o proba ca presedintele Basescu si liderul PD-L, Emil Boc, nu inteleg ca Justitia nu se face cu vorbe, cu declaratii politice. Justitia se face pe baza de probe si respectind legile si procedurile acestei tari. Avem si noi citeva intrebari pentru presedintele Traian Basescu si pentru Emil Boc: «Daca in Justitie dosarele vor fi blocate pentru ca au fost incalcate proceduri legale, atunci isi vor asuma responsabilitatea pentru aceasta eroare? Si pina la urma pentru intirzierea unor solutii corecte si legale?»."

Suparati ca au fost bagati de seful statului in aceeasi oala cu PSD in materie de „hotii", conducerea PNL il intreaba pe Basescu cine poate fi considerat vinovat pentru ca dosarele unor lideri PSD s-au intors la Parchet. Au si un raspuns: „Fostul ministru al PD Monica Macovei care a modificat eronat Legea raspunderii ministeriale". Iorgulescu a asigurat ca demersul lui Melescanu nu urmareste decit evitarea intoarcerii dosarelor la Parchet din cauza unor vicii de procedura. (L.G.)

Ministerul Justitiei il contrazice pe presedinte Reprezentantii ministerului resping acuzatia ca tergiverseaza inceperea urmaririi penale pentru cei 8 fosti sau actuali demnitari.

Ministerul Justitiei a respins ieri, prin vocea secretarului de stat Gheorghe Mocuta, acuzatiile presedintelui Traian Basescu, conform carora ar tergiversa inceperea urmaririi penale impotriva celor opt fosti sau actuali ministri, relateaza MEDIAFAX. In acest sens, Mocuta a precizat ca Ministerul Justitiei a fost sesizat in 16 ianuarie cu aceasta problema, iar in 20 ianuarie a luat o decizie, timp in care in fiecare zi si-a exprimat punctul de vedere.

Gheorghe Mocuta a facut o serie de precizari de ordin procedural, referindu-se la Legea nr. 115/1999 privind raspunderea ministeriala si la prevederile din Codul de procedura penala. Acesta a subliniat ca avizul pentru inceperea urmaririi penale poate fi dat dupa analizarea si evaluarea unui dosar care trebuie sa cuprinda referiri la fapta si persoana, precum si sesizarea organului de urmarire penala si nu „secvente, fragmente sau interpretari" ale altor dosare. In acest context, Mocuta l-a acuzat pe presedintele Basescu ca nu a dat avizul de incepere a urmaririi penale pentru cei 8 pe baza dosarelor de la procurori si a precizat ca la Ministerul Justitiei au fost primite de la Cotroceni doar referatele procurorilor si copii ale unor acte. (Dan DUCA)

Cum a returnat Melescanu Cotroceniului documentele referitoare la cei 8 ministri, pe www.cotidianul.ro/select