Clasa politica germana face apel la boicot dupa ce compania finlandeza a mutat o fabrica din Germania in Romania si a concediat 2.300 de oameni. In mediul politic german se inmultesc apelurile pentru boicotarea telefoanelor mobile Nokia, dupa decizia companiei de a inchide o fabrica din Bochum, Germania, pentru a deschide fabrica din Jucu, Romania, relateaza AFP. „In ceea ce ma priveste, nu va mai exista nici macar un telefon mobil Nokia in casa mea", a declarat Kurt Beck, presedintele partidului social-democrat, amintind gigantului finlandez ca Germania „inseamna 82 de milioane de consumatori".

Tensiunile au crescut in Germania dupa ce Nokia a anuntat, saptamina trecuta, ca va inchide fabrica din Bochum pina la jumatatea anului, masura ce va duce la concedierea a circa 2.300 de angajati aflati intr-un land in plina restructurare si care continua sa sufere din cauza inchiderii minelor de carbuni.

Miine este prevazuta o mare manifestatie in Bochum, care a cunoscut deja in octombrie 2004 un conflict social dur atunci cind compania americana General Motors a decis sa inchida fabrica sa Opel.

Amenintarea ministrului-presedinte al landului implicat, Jürgen Rüttgers, ca va cere Nokia sa returneze toate subventiile primite pentru a se instala in Bochum pare ca nu se va materializa curind, intrucit producatorul de telefoane mobile spune ca si-a indeplinit toate obligatiile punctual. Ramine insa ideea boicotului.

Beck a reusit sa adune mai multe voci ale dreptei si ale stingii germane. Ministrul Protectiei Consumatorilor, crestin-socialul Horst Seehofer, a declarat, de asemenea, ca ii sfatuieste pe angajatii ministerului sau sa boicoteze telefoanele Nokia.

Chiar si cancelarul Angela Merkel a afirmat, prin purtatorul sau de cuvint, ca acest boicot este „absolut de inteles". Dupa un schimb de replici dure, saptamina trecuta, intre Martin Schultz, seful Grupului Socialistilor Europeni, si José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, acesta din urma a anuntat ca este in masura sa le acorde ajutoare angajatilor germani de la uzina pe care compania finlandeza Nokia o va inchide in Germania.

„Tocmai deoarece cunoastem duritatea acestor procese de transformare avem la dispozitie fondurile sociale si pe cele pentru mondializare, astfel incit statele membre sa nu fie nevoite sa amortizeze singure aceste schimbari", a spus Barroso intr-un interviu acordat saptaminalului economic „Wirtschaftwoche".

Politica europeana de sustinere financiara nu are nici o legatura cu decizia companiei Nokia de a renunta la uzina de la Bochum, situata in landul Renania de Nord-Westfalia din vestul Germaniei, in favoarea unei uzine din Romania, a spus el.

Cititi despre primul telefon Nokia produs in Romania pe www.cotidianul.ro/select