Consortiul care construieste gazoductul Nabucco a primit sapte scrisori de intentie din partea mai multor companii europene care sunt interesate sa livreze gaze naturale prin intermediul conductei. Potrivit lui Reinhard Mitscek, directorul general al Nabucco, companiile sunt interesate pe termen lung, iar in curand se va avea o imagine clara asupra volumelor de gaz care vor putea fi contractate.
Gazoductul cu o lungime de 3.300 de kilometri va transporta gaze din Turcia catre Austria, tranzitand Romania, Ungaria si Bulgaria, din 2012. Proiectul este sprijinit in mod oficial de catre Uniunea Europeana pentru reducerea dependentei energetice de Rusia.
Potrivit lui Mitscek, membrii consortiului sunt interesati de conectarea Nabucco la conducta rusa Bluestream, detinuta de Gaprom, pentru a-si asigura livrari initiale de 8-12 miliarde de metri cubi de gaze.
Mitscek a mai spus ca membrii consotiului au decis deja care va fi al saselea partener al consortiului, insa a refuzat sa dezvaluie numele acestuia.
Candidatii cu cele mai mari sanse sunt Gaz de France si RWE, potrivit presei, insa surse apropiate de consortiu au precizat ca noul partener este RWE.

PARTENER NOU. OMV, companie care conduce proiectul Nabucco a semnat deja un memorandum pentru posibile livrari de gaze din Azerbaidjan, prin intermediul gazoductului. Mitscek a precizat ca SOCAR, compania azera de stat din domeniul hidrocarburilor ar putea ajunge chiar partener financiar la Nabucco. “Reprezentantii SOCAR analizeaza daca sa se alature proiectului Nabucco in calitate de partener strategic, partener financiar sau furnizor. In consortiu am discutat daca Socar ar putea fi un al saptelea partener financiar, iar participantii considera ca prezenta companiei Socar ar fi valoroasa”, a spus Mitscek.
Potrivit lui Mitscek, Nabucco depinde de o exceptie in domeniul concurentei, care sa permita partenerilor gazoductului sa beneficieze de 50% din capacitatea conductei. Decizia este asteptata la finele primului trimestru al acestui an, iar Mitscek este increzator ca aceasta va fi obtinuta deoarece Comisia Europeana sprijina proiectul.