Politia Spaniola au arestat 14 suspecti de terorism si a avertizat guvernele altor state europene sa-si sporeasca masurile de securitate.

Autoritatile spaniole sint in stare de alerta dupa ce, saptamina trecuta, au arestat la Barcelona 14 persoane suspectate de legaturi cu gruparile islamiste. 12 dintre cei retinuti sint de origine pakistaneza, iar ceilalti doi sint indieni. Politia a descoperit in locuintele lor materiale explozibile, computere si dispozitive folosite pentru realizarea bombelor cu ceas. Potrivit serviciilor secrete, indivizii planuiau un atac de amploare in Barcelona, iar reteaua din care fac parte nu a fost complet anihilata. Alti complici ar putea fi arestati in zilele urmatoare. ĄCele 14 persoane retinute de politie fac parte dintr-o retea islamista bine organizata, care planuia sa se echipeze cu explozibili si alte materiale periculoase pentru a comite acte violente", a declarat ministrul de Interne de la Madrid, Alfredo Perez Rubalcaba.

Serviciile secrete spaniole au avertizat guvernele din Portugalia, Franta si Marea Britanie cu privire la pericolul producerii unor atentate teroriste pe teritoriile lor. Cele trei state au fost sfatuite sa-si sporeasca masurile de securitate si sa monitorizeze indeaproape orice activitate suspecta. Avertismentul a fost lansat cu putin timp inainte ca presedintele pakistanez Pervez Musharraf sa inceapa o vizita oficiala in Europa. Liderul de la Islamabad a sosit duminica in Belgia, prima oprire din turneul sau de 8 zile. El se intilneste aici cu mai multi lideri UE, printre care si inaltul reprezentant pentru politica externa si securitate, Xavier Solana. In zilele urmatoare, presedintele pakistanez va mai vizita Franta, Elvetia si Marea Britanie in incercarea de a-si imbunatati imaginea pe batrinul continent. Musharraf e insotit in acest periplu de citiva ministri si oameni de afaceri. Serviciile secrete spaniole spun ca organizatiile islamiste ar putea incerca sa atace tarile prin care va trece Musharraf in turneul sau. Pentru a se evita orice incident, statele vizate au luat masuri de securitate draconice pe perioada vizitei.

Arestarile de la Barcelona au pus pe jar autoritatile spaniole, care au avut deja experiente extrem de neplacute cu gruparile islamiste. In martie 2004, un atentat produs la Madrid si atribuit retelei al-Qaeda a ucis 191 de oameni si a ranit peste 2.000.