Noile legi ale educatiei nu sint suficient de reformiste, au acuzat unii dintre sindicalisti la startul caravanei de dezbateri.

Sindicalistii din educatie si-au exprimat primele nemultumiri in cadrul caravanei de dezbateri legate de pachetul de legi ale educatiei. Dezbaterile au inceput in Mehedinti si Caras-Severin si au continuat in Galati, urmind ca astazi sa fie reluate in Bucuresti. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei (foto), sustinea dupa prima zi de negocieri ca profesorii apreciaza initiativa legislativa a ministerului privind cele trei proiecte de legi ale educatiei aflate in dezbatere publica, fiind multumiti in special ca proiectele se bazeaza pe ideea descentralizarii sistemului de invatamint. Pe de alta parte, sindicalistii din Galati s-au aratat ostili fata de continutul proiectelor de lege. Presedintele Sindicatului din Invatamintul Preuniversitar (SIP) de la Galati, Valeriu Diculescu, a declarat ca initiativele legislative propuse de Ministerul Educatiei nu asigura o reforma reala a sistemului. „Aceste legi nu fac reforma in invatamint. Singura reforma este cea propusa de noi pe vremea cind ministru al Educatiei era Hardau", a afirmat Valeriu Diculescu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Diculescu, pachetul de legi propus spre dezbatere publica nu aduce imbunatatiri nici in modul de predare si de evaluare a elevilor si a profesorilor si nu favorizeaza descentralizarea financiara a unitatilor scolare. „Nu se face reforma curriculara si, mai grav, nu se face reforma extracurriculara, adica nu sint avansate solutii de umplere a timpului liber al elevilor intr-un mod constructiv, astfel incit sa nu mai stea prin baruri sau prin fata blocurilor. Nu se face reforma in sistemul de acordare a gradelor didactice. Actualul sistem, dar si cel promovat de pachetul de legi aflat in dezbatere, este invechit si irelevant si ar trebui schimbat in totalitate. Profesorul trebuie sa fie evaluat dupa ce stie sa faca la clasa, nu dupa notiunile pentru care a dat examene si in facultate. De asemenea, legile educatiei nu permit o descentralizare financiara a scolilor", a declarat presedintele SIP Galati. Dezbaterile continua pina pe 17 februarie, in toate judetele, insa propunerile pot fi de asemenea trimise la Ministerul Educatiei.