Turcii de la Dogan fac loc anul acesta pentru SF. Ei vor lansa in Romania trei hituri de peste Ocean.

Cele trei debuturi aduse de Kanal D in Romania au fost lansate in 2006 in SUA si au primit critici favorabile. Fiecare cu doza lui de inexplicabil, „Kyle XY" (foto), varianta supranaturala a ABC-ului, „Sase destine", produs de aceeasi retea de televiziune, si „Camera pierduta" a Sci Fi-ului au ridicat, dincolo de Ocean, audienta canalelor pe care au fost transmise, adunind ratinguri de milioane de telespectatori. Reteta americana de succes nu este obligatoriu sa functioneze insa si in Romania. Au demonstrat-o, pina acum, o serie de alte vedete-program cu puncte modeste de audienta autohtona.

Un baiat fara buric, descoperit gol in padure, amnezic si venit de nicaieri isi descopera puteri supranaturale pe masura ce incearca sa afle de unde si cum a aparut. „Kyle XY", „hitul surprinzator" al ABC-ului, asemanator cu „Smallville", in opinia criticilor americani, este programat pe televizoarele autohtone la mijlocul lui februarie. Serialul va fi difuzat in weekend, dar postul nu i-a stabilit inca un loc fix in program. In Statele Unite, premiera lui, in iunie 2006, a avut 2,6 milioane de telespectatori. „Este, in acelasi timp, frumos si natarau, capabil sa fie remarcat de fete, dar si sa reprogrameze calculatoarele. Plus ca ii lipseste orice urma de buric. In unele parti ale tarii, acestea ar putea fi premise suficiente pentru o noua religie, cu Kyle drept profet", avanseaza o interpretare cronicarul Barry Garron, de la „Hollywood Reporter". Nu e un serial fara farmec, adauga acesta: „Are o sensibilitate usoara de sitcom". La lipsuri, criticul american arata cu degetul inspre faptul ca productia, filmata in Canada, da senzatia unui „buget auster".

Daca „Kyle XY" este o drama amuzanta si misterioasa „pentru toata familia", „Camera pierduta" pastreaza SF-ul ingredient principal, dar il muta inspre thriller. Pe scurt, misterul se invirte in jurul unui politist care incearca sa isi elibereze fata incuiata intr-o camera supranaturala. In Romania, productia va fi difuzata incepind cu 30 ianuarie, de la ora 22.45. Criticii au fost buni cu el. Cei de la „Variety" noteaza: „Straniu si inteligent, un umor care jongleaza cu bizarerii si o distributie adecvata (n.r. - printre care Julianna Margulies, Kevin Pollak si Peter Krause)". Gillian Flynn, de la „Entertainment Weekly", are si mai multe cuvinte de lauda: „Thriller spiritual, pulpy fiction, cautarea unui erou de fantasy. E toate deodata. Miniseria de la Sci Fi incepe acolo unde au inceput multe povesti mari, intr-o camera dubioasa de motel". Cronicarul de la EW are insa o problema cu dezlegarea misterului: „Daca ar fi insistat mai mult pe tema binelui impotriva raului sau pe o oarecare alta, macar! Pe cit de interesanta este aventura, secretul central nu este explicat niciodata pe de-a-ntregul. Sfirsitul este enervant de ambiguu, si nu in felul ala cool, enigmatico-SF, ci in genul mmm-asta-e-tot-ce-avem-pentru-voi. Daca scenaristii ar fi ramas loiali propriei mitologii, miniseria ar fi fost pur si simplu exceptionala. Dar si asa este destul de buna".

A treia premiera a turcilor in Romania, „Sase destine", va debuta pe 31 ianuarie, de la ora 22.45. Tot o drama ABC, tot acompaniata de „neinteles", ea combina elementele din „«Naufragiatii» cu cele din «Neveste disperate», avind, pe deasupra, o nuanta din «Crash»", dupa cum arata Phill Gallo de la „Variety". Povestea se invirte in jurul a sase newyorkezi si surprinde felul in care oamenii buni iau decizii rele. „Nu sint personaje de care sa te indragostesti sau pe care sa le admiri. Iar actorii aduc o cumpatare potrivita caracterelor", scrie Gallo.

Dupa „Prison Break", adus anul trecut de PRO TV si de Cotidianul, „4400" de la Prima, „24" de pe B1 TV, „Studio 60", „Californication" si „Dinastia Tudorilor" lansate de HBO, „Anatomia lui Grey", „Doctor House", „Neveste disperate" sau „Naufragiatii" cu care a incercat postul public sa cistige audienta tinara si urbana in ultimii ani, 2008 isi arata o fata la fel de promitatoare in seriale de ultima generatie. Chiar daca, in medie, sintem cu doua-trei sezoane in urma, televiziunile autohtone se sincronizeaza treptat cu productiile din afara.

Blonda stagiara se intoarce la TVR De miine seara, de la ora 21.50, se va intoarce si „Anatomia lui Grey", pe TVR 1. La finalul sezonului doi din superpremiata productie cu medici, oficialii postului public nu au dat un raspuns clar in legatura cu achizitionarea altor episoade. Asa ca, in toamna anului trecut, nemultumirile au impinzit Internetul, pe bloguri si forumuri. Revenirea serialului a fost intimpinata, prin urmare, cu strigate virtuale de bucurie. Cu o medie de 770.000 de telespectatori la nivel national, primele doua sezoane ale acestui serial au constituit vedetele audientei TVR.