Nationala masculina de handbal a acces la barajul de calificare la Mondialele din 2009, competitie la care a lipsit in ultimul deceniu. La feminin, nationala se bate cu Ungaria pentru calificarea la Olimpiada.

Handbalistii romani viseaza din nou la un turneu final, dupa ce s-au calificat, pentru a treia oara consecutiv, la meciurile de baraj. Cu Aihan Omer pe banca tehnica, handbalistii romani nu au pierdut nici un meci din grupa a 3-a preliminara a Campionatului Mondial din 2009, din care au mai facut parte Cipru si Letonia. In ultimul meci, disputat ieri la Oradea, Romania s-a impus cu 39-29 (22-14). Pentru prezenta la baraj, Ghionea&Co. vor fi recompensati cu echivalentul a cite 2.000 de euro. Ultima participare a tricolorilor la un turneu final a fost la Campionatul European din 1996 (Spania), cind nationala Romaniei a invins, in meciurile de clasament, Ungaria, cu 28-27, ocupind locul 9. De asemenea, ultima participare la un turneu final de Campionat Mondial a avut loc la editia din 1995 (Islanda), cind Romania a terminat pe pozitia a 10-a.

Invinsi la meciurile de baraj cu Norvegia, pentru CM din 2007, si cu Suedia, pentru CE din 2008, handbalistii romani spera ca de aceasta data sa aiba noroc la tragerea la sorti de pe 27 ianuarie. „Am tot avut ghinion in ultimii ani la sorti, am cazut cu Franta, Serbia, Norvegia si cu Suedia la baraj, poate si pentru ca am tot vorbit dinainte, folosind cuvintul «daca». In aceasta grupa nu am avut adversari, se stia ca ne vom califica si nu ne ramine decit sa speram in sorti favorabili si in increderea in fortele noastre. Categoric, nu ne dorim sa jucam contra Suediei sau a altei forte. Am prefera Slovacia sau Belarus", a declarat presedintele FRH, Cristian Gatu. Si, ca bonus, seful forului de handbal le-a promis elevilor lui Aihan Omer ca, in cazul in care vor obtine biletele pentru Mondiale, ii va premia cu cite 5.000 de euro. Pe 27 ianuarie, in Norvegia va avea loc tragerea la sorti a barajelor pentru CM 2009, meciurile fiind programate pe 7-8 iunie (tur) si 14-15 iunie (retur).

Daca nationala masculina viseaza la Mondiale, fetele antrenate de Gheorghe Tadici au o tinta mult mai apropiata: Jocurile Olimpice de la Beijing. Pentru a ajunge aici, Romania va trebui sa se claseze pe unul dintre primele doua locuri din grupa preliminara pe care o va organiza. Intrucit Angola a obtinut deja biletele pentru China, locul acesteia in turneul de la Bucuresti va fi luat de Ungaria. „Nu conteaza cu cine jucam, ci sa batem si sa jucam la Olimpiada. Nu trebuie sa ne gindim ca putea fi Angola, ci ca trebuie sa batem Ungaria", a spus Gatu. Celelalte doua adversare ale Romaniei din grupa preliminara vor fi Polonia si Coreea de Sud. In cazul in care coreencele vor cistiga turneul asiatic, locul acestora va fi luat de Croatia. Turneul preolimpic este programat in perioada 28-30 martie, la Bucuresti.