Zeci de tineri atleti care participau la Grand Prix-ul Distrigaz Sud au fost in pericol de moarte din cauza unor scurgeri de gaze ignorate timp de cinci zile de catre angajatii companiei, care si sponsoriza competitia.Sansa a facut ca explozia sa aiba loc
dimineata cand nu era nimeni in sala O explozie s-a produs ieri-dimineata, in jurul orei 07.00, la sala de atletism din Complexul sportiv „Lia Manoliu" din Capitala. Potrivit purtatorului de cuvint al Pompierilor din Bucuresti, Catalin Eftene, acumularile de gaze au fost, cel mai probabil, cauza. Nu s-au inregistrat victime. Bubuitura, spun locuitorii din zona, s-a auzit in jurul orei 07.00. Imediat, un barbat a sunat la numarul de urgenta 112 si a anuntat pompierii. „S-au deplasat la fata locului doua autospeciale de interventie si una pentru descarcerare, insa nu a fost nevoie de interventia acestora pentru ca, in urma exploziei, nu au rezultat victime si nici incendiu", a mai declarat pentru Cotidianul Catalin Eftene. Potrivit lui Eftene, a fost afectata in special zona de intrare in sala de atletism, au fost distruse usile si ferestrele din termopan, pardoseala si gresia. Autoritatile au izolat zona, iar sala nu va mai putea fi folosita de catre sportivii care se antrenau acolo. Lucrurile puteau sta mult mai rau daca explozia ar fi avut loc cu 15 ore in urma. Motivul: in sala de atletism, simbata, s-a desfasurat etapa I, culmea ironiei, a Grand Prix-ului Distrigaz Sud la juniori 2. „Am avut mare noroc ca nenorocirea nu s-a intimplat simbata, ca atunci sigur se lasa cu victime. Capacele de canalizare de sub tribuna au fost catapultate pina in mijlocul pistei de alergare. Geamurile au fost scoase din titini, s-au spart conducte. Erau niste aburi in sala de parca eram la Londra", a spus presedintele Fundatiei Atletismul Romanesc, Iolanda Balas-Sotter, completata de presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Bellu, prezent ieri la sala de atletism: „Au mai fost afectate cinci panouri portante usoare. Acestea demonstreaza ca fluxul a fost atit de mare incit te scotea prin geam daca erai de fata". Scurgerile de gaze au fost semnalate la Distrigaz inca de luni. „O echipa de la Distrigaz venise saptamina trecuta si decopertase in doua locuri. Urma sa intre in profunzime zilele urmatoare. Tevile de gaze sint foarte vechi, de 40-45 de ani, instalatia termica la fel. Vom finanta in regim de urgenta schimbarea tevilor. In plus, aveam in plan sa achizitionam o centrala termica la bazinul de inot pentru ca, pina acum, atit sala de atletism, cit si bazinul erau racordate la tevile din oras. Luni voi primi un raport al expertilor si in cel mai scurt timp vom incerca sa remediem problemele de acolo. Sala va fi momentan inchisa pina cind va fi verificat racordul cu agentul termic pe toata lungimea lui", a adaugat Octavian Bellu.

„Deranjul" din sala de atletism a afectat activitatea atletismului romanesc, intrucit ieri urma sa se desfasoare partea a doua a concursului de juniori. „Atletismul avea concurs si duminica, dar nu s-a putut organiza pentru ca sala nu reprezenta siguranta", a mai spus Bellu. Singurul care nu a vazut gravitatea situatiei, motivat probabil de teama de a nu pierde sponsorizarea Distrigaz, a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism, Sorin Matei. „Nu s-a intimplat nimic grav, sint doar citeva geamuri sparte. Este vorba despre curatenia care trebuie facuta. De miine, sportivii vor reintra in sala", a spus Matei. Desi majoritatea spectatorilor prezenti simbata la concurs au afirmat ca in sala s-a simtit miros de gaze, presedintele FRA neaga aceasta situatie: „Nu a fost nici un miros, iar noi nu am facut nici o sesizare. Nici nu era treaba noastra, intrucit sala apartinea de Complexul Sportiv National".

In cursul zilei de vineri, angajatii Distrigaz au efectuat in acea sala lucrari de reparatie la o conducta de gaz.

Distrigaz: „N-am fost pe faza" Explozia a fost provocata de o acumulare de gaze, iar Distrigaz investigheaza cum au ajuns gazele in sala de sport, a declarat pentru Cotidianul Aurel Tunaru, sef de retea pe Bucuresti in cadrul Distrigaz. „Este adevarat, ni s-a spus ca in zona miroase a gaz, aveam inca de vineri inceput un santier in zona, numai ca... asta e, n-am reusit sa fim pe faza", a spus Tunaru.

Acesta a mai precizat ca Distrigaz a demarat o ancheta interna pentru a stabili cine sint responsabilii in acest incident. „Ancheta este in faza de inceput, o sa va tinem la curent cu rezultatele acesteia", a afirmat Tunaru.

Afla pe www.cotidianul.ro/select care este norma de explozii a Distrigaz Sud