Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, sa trimita Parchetului cererea sa de incepere a urmaririi penale in cazul celor opt fosti sau actuali demnitari, avertizandu-l ca daca refuza ar savarsi un abuz in serviciu, iar seful statului nu va ezita sa actioneze.

Va prezentam textul integral al scrisorii:

„Stimate Domnule Ministru,

Am luat act cu ingrijorare de refuzul dumneavoastra de a transmite cererile mele pentru inceperea urmaririi penale a fostilor si actualilor ministri, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Szolt Nagy, Tudor Chiuariu, Paul Pacuraru, Codrut Seres si Decebal Traian Remes, desi dosarele cauzelor v-au fost remise inca din data de 16.01.2008 de Administratia Prezidentiala. Fac precizarea ca Presedintele Romaniei nu este organ de cercetare penala si nici nu se substituie procurorului sau judecatorului cauzei.

Ca urmare a adresei dumneavoastra nr. 6231/01/2008 si inregistrata la Administratia Prezidentiala cu nr. 239/18.01.2008, in data de 18 ianuarie 2008, v-am transmis sub sigiliu documentele care au stat la baza referatelor procurorilor de caz pe care in data de 19 ianuarie a.c. mi le-ati restituit. Aceste documente venite din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie au stat la baza solicitarii primite si s-au aflat in copie la Administratia Prezidentiala, cu inscriptia ,,Conform cu originalul'' si stampila institutiilor transmitatoare. Documentele in original s-au aflat intotdeauna la Ministerul Public.

Citeste si:

Absolut toate documentele pe care le-am detinut v-au fost transmise.

Precizez ca documentele pe care le-am avut la dispozitie au stat la baza solicitarii de incepere a urmaririi penale, dumneavoastra, ca ministru al Justitiei, neavand dreptul de a cenzura decizia Presedintelui. In acest sens, Decizia Curtii Constitutionale nr.1133 din 2007 este foarte clara.

Domnule ministru, va solicit sa respectati Constitutia Romaniei, independenta justitiei si sa nu intarziati aplicarea legii atunci cand este vorba despre oameni politici. De asemenea, va atrag atentia ca nu aveti atributii privind verificarea legalitatii actelor Presedintelui, ci doar verificarea legalitatii actelor Guvernului.

Avand in vedere ca in momentul de fata impiedicati indeplinirea unei prerogative a Presedintelui Romaniei, va solicit sa va limitati la atributiile legale pe care le aveti, transmitand solicitarile mele de incepere a urmaririi penale catre Ministerul Public impreuna cu referatele procurorilor de caz si cu cererile formulate de Procurorul General si procurorul sef DNA, documente ce se afla in posesia dumneavoastra. Va atentionez ca in caz contrar ati savarsi un abuz in serviciu si nu voi ezita sa actionez, in baza prerogativelor legale si constitutionale pe care le am, in vederea normalizarii situatiei.

Traian Basescu, Presedintele Romaniei.”
Departamentul de Comunicare Publica
20 Ianuarie 2008