Acum zece ani, doar 32 de actiuni din 125 au adus cistiguri investitorilor, iar din acestea numai 22 peste rata inflatiei. Anul bursier 2008 pare sa se asemene cu anul 1998 din mai multe motive: indicii bursieri au scazut in prima sedinta de tranzactionare, iar ambii ani au stat sub semnul crizelor financiare (1998 - criza ruseasca, 2008 - criza americana). „Singura oara cind bursa a deschis noul an pe minus a fost in 1998. De atunci pina in acest an, bursa a deschis anul numai pe plus", spune directorul BVB, Stere Farmache.

Potrivit unui raport al SSIF Intercapital Invest, in 1998 numarul emitentilor listati si cel al societatilor de valori mobiliare au crescut. Astfel, numarul societatilor ale caror actiuni au fost tranzactionate in 1998 a ajuns la 125. Printre emitentii listati in acel an se numara societati precum Rafinaria Astra Romana, Sicomed Bucuresti, Electroputere Craiova, Turbomecanica Bucuresti, Excelent Bucuresti, Oil Terminal Constanta. Desi investitorii au mai multe actiuni la dispozitie, preturile in piata au scazut serios pe tot parcursul anului, la fel si interesul pentru bursa.

In total, in 1998, doar 32 de actiuni din 125 au adus cistiguri investitorilor, iar dintre acestea numai 22 au fost peste rata inflatiei. Scaderile au fost dezastruoase: 90 de actiuni au scazut, iar din acestea 55 au inregistrat scaderi de peste 40%. Randamentul mediu nominal al actiunilor listate la bursa a fost de minus 15,95%. Corectat cu rata inflatiei, randamentul mediu al BVB pe 1998 a ajuns la minus 40,22%.

„Anul 1998 a fost unul slab pentru BVB. Stiu ca evolutia bursei din 1997 a fost influentata negativ de criza din Asia, iar cea din 1998, de criza din Rusia. Sa speram ca 2008 nu se va asemana cu 1998", mai spune Stere Farmache. In schimb, presedintele firmei KTD Invest, Iulian Panait, sustine ca 2008 va fi un an plin de surprize pentru jucatorii de pe bursa. „Evolutia bursei in 2008 va fi influentata foarte mult de evolutia burselor americane si europene. Asa ca ne asteptam la oscilatii frecvente ale indicilor bursieri la BVB", adauga Panait.

Previziunile pe termen mediu pentru 2008 arata ca indicii BVB vor continua sa fie influentati negativ de dezechilibrele existente la nivelul pietelor financiare internationale. Mai mult, nu trebuie trecute cu vederea problemele la nivel macro inregistrate de economia Romaniei, care e posibil sa se accentueze prin faptul ca anul 2008 este un an electoral. Drept urmare, exista riscul stoparii cresterii sau chiar scaderii indicilor bursieri autohtoni pe termen mediu. „Daca criza din SUA va continua, e posibil ca indicii bursieri sa inchida anul pe minus", ne anunta Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Continua scaderile In sedinta de vineri, indicele general al pietei, BET, a pierdut 0,18% pina la 89.324 de puncte. Nici Societatile de Investitii Financiare nu au avut o evolutie prea buna, iar indicele BET-FI a pierdut si el 0,52% pina la 65.170 de unitati. BET-C, care arata evolutia celor mai lichide titluri, a cistigat 0,27%. SIF 5, BRD, SIF 2 si TLV au avut cele mai bune cresteri dupa valoare, in timp ce TBM, TLV si SNP ocupa primele trei locuri in privinta cresterilor ca volum de tranzactionare. In topul scaderilor se gasesc BCC, SOCP si PCL.