Actorii care apar in drame au de noua ori mai multe sanse de a fi nominalizati la premiile Oscar, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, preluat de BBC. Potrivit aceluiasi studiu, realizat de cercetatorii de la universitatile California din Los Angeles si Harvard, care au analizat informatiile inregistrate pe Internet Movie Datebase, femeile au de doua ori mai multe sanse a de a fi nominalizate la premiile Oscar fata de barbati. Autorii studiului au analizat toate filmele considerate eligibile din 1927, primul an in care au fost decernate premiile Oscar, pana in 2005, adica 171.000 de roluri, interpretate de 39.518 actori in 19.351 de filme. Gabriel Rossman, coautor al studiului, a declarat: "Probabilitatile de a fi nominalizat la premiile Academiei americane sunt mult mai mari pentru actorii care apar in drame - cel putin in aceasta perioada a anului - asa ca merita sa fii 'o regina a melodramei>>".
Nicole Esparza, alt autor al acestui studiu, adauga ca, in ceea ce priveste femeile, acestea sunt favorizate cand se anunta nominalizarile. "Pentru ca sunt mai putine actrite decat actori in filme, si ambele grupuri sunt eligibile pentru acelasi numar de premii, actritele au mai multe sanse de a fi nominalizate decat actorii", a spus Esparza. "Este o simpla chestiune de matematica", a adaugat aceasta. Alti factori care influenteaza nominalizarile la Oscar sunt: nominalizarile anterioare, locul ocupat pe generic si colaborarea cu o mare companie de distributie de filme. In ceea ce priveste ceremonia de anul acesta a premiilor Oscar, programata pe 24 februarie, aceasta va avea loc cu sau fara actori, potrivit producatorului evenimentului, Gil Cates, citat de Los Angeles Times.
Exista inca temeri potrivit carora, daca greva scenaristilor de la Hollywood nu se va incheia pana atunci, ceremonia premiilor Oscar ar putea avea aceeasi soarta ca si cea a Globurilor de Aur, redusa din acelasi motiv la o simpla conferinta de presa. Inainte de ceremonia de decernare a Globurilor de Aur, actorii au declarat ca nu vor trece de pichetele de greva instalate la intrarea in cladirea unde urma sa se desfasoare evenimentul. "Exista suficiente videoclipuri in istoria de 80 de ani a premiilor Oscar pentru a putea realiza un spectacol de calitate", a declarat Cates. "Sper doar ca actorii vor veni. Ma rog ca actorii sa participe. Fac planuri pentru ca actorii sa vina", a mai spus acesta. Nominalizarile pentru premiile Oscar vor fi anuntate pe 22 ianuarie. Potrivit cotidianului Hollywood Report, scenaristii se vor intalni, in cursul acestei saptamani, pentru o serie de discutii informale cu sefii studiourilor de productie. Scenaristii de film si televiziune de la Hollywood au intrat in greva pe 5 noiembrie, dupa ce negocierile cu Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor au esuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor in ceea ce priveste difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Acestia doresc un procentaj mai mare din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD si extinderea tarifelor sindicale si a avantajelor sociale asupra reality show-urilor.