24 ianuarie este prima zi de tranzactionare a titlurilor companiei. Drepturile de alocare, ce au tinut locul actiunilor, s-au apreciat cu 50% in cele citeva saptamini cit au stat pe piata. Depozitarul Central va realiza in urmatoarele zile operatiunile de decontare, miercuri vor fi incarcate actiunile, iar joi, 24 ianuarie, acestea vor putea fi tranzactionate pe bursa, a declarat presedintele director general al BVB, Stere Farmache, pentru The Money Channel. Potrivit unor surse citate de MEDIAFAX, Comisia de Admitere la Tranzactionare a dat unda verde actiunilor Transgaz spre sfirsitul saptaminii trecute, iar azi si miine se deconteaza tranzactiile cu drepturi de alocare. Ultima zi de tranzactionare a drepturilor de alocare Transgaz a fost joi, 17 ianuarie. Drepturile de alocare Transgaz au intrat pe bursa pe 19 decembrie 2007, oferta publica initiala derulata pe bursa fiind prima care a avut atasate astfel de instrumente financiare. Dupa ce se apreciasera in prima zi de tranzactionare la o cotatie maxima de 340 de lei, drepturile de alocare au inchis la pretul de 286 lei, cu 49% mai mare decit cel din oferta, de 191,92 lei. De altfel, drepturile de alocare Transgaz au urmat tendinta pietei de la inceputul acestui an si au suferit corectii semnificative. Drepturile de alocare sint valori mobiliare negociabile, emise pe termen scurt, care certifica dreptul detinatorului de a primi actiuni care ii vor fi atribuite la momentul inregistrarii la Depozitarul Central a unei majorari de capital. Aceste instrumente financiare pot fi emise in cazul ofertelor publice primare initiale de vinzare, in vederea admiterii actiunilor pe o piata reglementata si in conditiile in care respectivele actiuni nu sint tranzactionate pe nici o alta piata.

In cadrul ofertei publice initiale derulate de Transgaz in perioada 26 noiembrie-7 decembrie 2007, un pachet de 10% din capitalul companiei a fost oferit investitorilor pe piata. Dupa derularea operatiunii, Transgaz si-a majorat capitalul social la 117,73 milioane de lei. Oferta Transgaz a fost subscrisa de aproape 28 de ori, in echivalentul a 6,306 miliarde de lei (1,796 miliarde de euro), si a atras peste 12.000 de investitori.

Ministerul Economiei si Finantelor detine circa 75% din actiunile Transgaz, Fondul Proprietatea are o participatie de circa 15%, iar 10% din titluri se afla in posesia investitorilor care au subscris in cadrul ofertei publice.