In Parlament se chiuleste pe rupte. Avem mii de absente, dar nici un absent.

Nu am fost niciodata de acord cu etichetele aplicate la modul general parlamentarilor - „infractori", „parveniti" etc. Nu am agreat sintagma „cei 322", pentru ca era vorba de o optiune politica. Nu am agreat excesele de populism ale unor confrati de breasla privind indemnizatiile pe care le primesc senatorii si deputatii - in deloc putine cazuri, cei care atacau salariile mai mult decit bune ale parlamentarilor aveau pe statul de plata cistiguri de patru sau cinci ori mai mari.

Este insa o problema peste care nu pot si nu se poate trece. Cea a chiulului masiv al senatorilor si al deputatilor. Spre deosebire de alte tari, sistemul parlamentar romanesc prevede prezenta la „serviciu" a alesilor. In principal, serviciu inseamna sedinte in comisiile de specialitate si sedintele de plen. In comisii se „construiesc" sau se repara legile, iar in plen se voteaza. Practic, cele doua activitati reprezinta 85% din fisa postului unui parlamentar si, totodata, partea cea mai importanta. Ei bine, dragii nostri senatori si deputati lipsesc pe capete tocmai de acolo unde prezenta lor este ceruta expres. Si nu este vorba de o absenta sau doua, ci de mii. In acte, in sapte luni de activitate parlamentara s-au inregistrat in jur de 3.200 de absente. Spun in acte, pentru ca mai sint intre 1.500 si 2.000 de absente necontabilizate, cauzate de un motiv devenit deja banal: unii dintre chiulangii sint semnati in condica de colegi binevoitori.

Poate se vor intreba unii cititori ce sanctiuni au primit parlamentarii chiulangii? Nici una. Pentru simplul motiv ca nu exista vreo absenta nemotivata. Evident, oricarui om cu scaun la cap i se va parea ceva de domeniul SF acest lucru. Si totusi, aceasta este realitatea goala-goluta. Mai mult, nu prea exista la ora actuala modalitati de a face diferenta intre cei care lipsesc cu adevarat motivat si cei care chiulesc sau isi rezolva probleme personale in timpul serviciului. Cei pusi sa verifice absentele alesilor sustin ca nu sint „anchetatori" si ca din bun-simt iau de bune justificarile pe care le primesc. O astfel de procedura parca te indeamna sa devii chiulangiu fruntas. In alte domenii de activitate, esti „zburat" imediat daca lipsesti. Pentru ca trebuie sa produci. In Parlament, productia inseamna legi. Si multe legi apar cu mare intirziere. De ce? Pentru ca absenteismul a devenit un sport preferat si... legalizat.