In urmatorii ani, la Petrosani si la Vulcan se vor construi instalatii moderne de transport pe cablu care vor face legatura cu Masivul Paring, respectiv Pasul Valcan.

Romanii si-au deschis apetitul pentru schi, iar instalatiile de transport pe cablu sunt din ce in ce mai depasite. La noi inca se mai folosesc instalatii vechi de 30 de ani, care in Alpi au ajuns de mult timp la fier vechi sau la muzeu.

VORBA LUNGA, SARACIA SCHIORULUI. Partiile din Masivul Paring sunt la 12 kilometri de Petrosani, dar legatura dintre oras si statiune este foarte dificila. Dupa un drum nu foarte bun, turistii sunt nevoiti sa foloseasca un telescaun vechi. O calatorie dureaza mai bine de 20 de minute! Asta in cazul in care nu se intrerupe curentul! Primaria din Petrosani intentioneaza sa construiasca o telegondola care sa scurteze durata calatoriei. "Nu stim unde va fi amplasata statia inferioara. Firma care face studiul de fezabilitate si proiectul tehnic trebuie sa ne ofere trei solutii", a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. In prima instanta, vecinatatea Spitalului de Urgenta parea ideala pentru amplasarea statiei de jos. Numai ca in acea zona nu se putea amenaja nici o parcare sau vreun hotel. Instalatia de transport pe cablu ar fi putut deja sa existe in clipa de fata daca autoritatile locale nu s-ar fi intrecut pana acum in stangacii de ordin legislativ. Licitatii, contestatii, procese, recursuri, tot felul de tampenii care nu au facut altceva decat sa puna piedica proiectului.

VALEA JIULUI DE VEST. Pentru Straja, cea mai importanta statiune de schi din zona, va aparea o concurenta serioasa. Primaria din Vulcan a pus la cale un proiect intitulat "Castelul din Carpati", costurile finale ajungand la 20 de milioane de euro. Autoritatile locale intentioneaza sa construiasca o telegondola din marginea orasului pana in Pasul Valcan, acolo unde exista, in clipa de fata, o singura partie de schi. Pe langa aceasta instalatie de transport pe cablu vor mai fi montate doua teleschiuri si instalatii de produs zapada artificiala. Pentru ca dezvoltarea locului sa nu se produca haotic, Primaria Vulcan se va ocupa de realizarea retelelor de alimentare cu apa si energie electrica. Primarul Gheorghe Ile spune ca proiectul va fi unul de succes, deoarece afluxul de turisti va fi la fel de mare ca la Straja si in Parang. Banii vor proveni din fonduri structurale si ar putea transforma Valea Jiului de Vest dintr-o zona miniera intr-una turistica. In clipa de fata se lucreaza la amenajarea drumului lung de patru kilometri care va face legatura intre oras si viitoarea statiune.