Multi oameni ajung sa achi­zitioneze mobilier de bu­cata­rie la comanda, iar fir­mele care executa sau importa ansamblu­rile de mobila lasa clientii sa alea­ga mode­lul dorit, inclusiv modul de aran­jare a corpuril

Multi oameni ajung sa achi­zitioneze mobilier de bu­cata­rie
la comanda, iar fir­mele care executa sau importa ansamblu­rile de mobila lasa
clientii sa alea­ga mode­lul dorit, inclusiv modul de aran­jare a corpurilor in
functie de pre­zenta utilitatilor din locuinta lor (ara­gaz, chiuveta, prize,
frigider etc.). Dar in lipsa unui specialist, clientii, ne­familiarizati cu
regulile de baza dintr-o bucatarie, ajung sa comande gre­sit mobilierul, iar in
timp acest lu­cru se resimte prin dezordine si lo­curi greu accesibile pentru a
fi curatate.

Ordinea celor trei zone

In functie de marimea spatiului bucatariei, mobilierul poate
fi asezat in sase moduri generale, de baza: 1. Pe un singur front-mobilier ce imbraca
o latura, un perete al bucatariei; 2. Pe doua fronturi - cand sunt imbracati
doi pereti opusi ai incaperii; 3. Bucatarie in forma de “L”, cu mobilier dispus
in unghi drept pe doi pereti alaturati; 4. Bucatarie in “U”, cu trei laturi im­bracate
de corpuri de mobilier; 5. Bu­catarie tip insula - unde un corp de mobilier
situat in centrul incaperii include locul de luat masa si una ­dintre utilitati
(chiuveta ori plita); 6. Bu­catarie deschisa catre living, unde dispozitia
mobilierului poate fi combinata in relatie cu amenajarea camerei de zi. Cunoscand
aceste tipuri de pozitionare a mobili­e­rului, trebuie tinut seama ca
indife­rent de modelul ales exista o ordine tehnologica. Dispozitia utilitatilor
de la stanga la dreapta poate fi liniara (pe aceeasi latura) ori in unghi
astfel: frigider, zona de depo­zitare a alimentelor scoase din frigider,
chiuveta, loc de preparare a alimen­telor spalate si aragaz ori plita cu hota. In
functie de aceasta ordine se vor alege si corpurile de mobilier, ceea ce
faciliteaza lucrul in bucatarie.

Materiale eficiente

Atunci cand va comandati mo­bi­­lierul e bine sa aveti in
vedere ca ­blatul ce imbraca corpurile joase sa fie continuu. In cazul existentei
spatiilor libere, materialele folosite acum pentru blatul de lucru, cum ar fi
PAL-ul, fie el melaminat, se pot de­grada in timp din cauza sensibilitatii
canturilor. Colturile pot fi si ele folosite gratie sertarelor si corpurilor cu
­sisteme circulare, care faciliteaza accesul si pentru curatarea impecabila la
interior. Nu uitati ca atunci cand aveti o bucatarie inalta, partea superioara
a spatiilor poate fi exploatata ca zona de depozitare pentru obiecte mai rar
folosite.

Un mobilier de bucatarie eficient este cel ale carui usi
sunt perfect an­co­rate si se inchid etans. In plus, materialele tratate impotriva
ume­zelii, inclusiv a feroneriei interioare, asi­gura rezistenta in timp si pas­tra­rea
aspectului impecabil, chiar si dupa interventii repetate de in­tre­ti­nere cu
substante agresive de cura­ta­re.

Frontul de lucru si spatiile de depozitare in bucatarie
trebuie gandite, proiectate si executate in primul rand in functie de stilul de
viata al familiei si de timpul efectiv pe care gospodina il petrece in “zona
culinara”. O familie obisnuita sa ia pranzul acasa, rasfatata de bunatatile
pregatite de mama sau bunica, va avea alte optiuni decat cei care isi petrec
cea mai mare parte a zilei la munca, iar masa de acasa este o chestiune frugala si
rapida

Cititi si celelalte articole din Jurnalul casei mele


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.