Dupa ce Alexandru Stegaru a aflat ca este bolnav de leucemie acuta mieloblastica, a inceput imediat tratamentul cu citostatice. El are nevoie de un transplant de maduva, care se poate realiza numai in strainatate si care costa 150.000 de euro.

Dupa ce Alexandru Stegaru a aflat ca este bolnav de leucemie acuta mieloblastica, a inceput imediat tratamentul cu citostatice. El are nevoie de un transplant de maduva, care se poate realiza numai in strainatate si care costa 150.000 de euro.

Alexandru are 37 de ani si e tatal unei fetite de 6 ani. Anul trecut, in iulie, boala nemiloasa si-a aratat primele semne. "Aveam sangerari gingivale si vedeam din ce in ce mai prost, asa ca am mers la un control oftalmologic. Am aflat ca am sangerari retiniene, iar medicul m-a trimis sa imi fac analizele. Hemograma arata ca am 78.000 de leucocite in loc de 10.000, cat este normal." Medicii l-au trimis la Fundeni, unde i s-a facut un set de analize, printre care si o biopsie a maduvei spinarii. Diagnosticul a fost: leucemie acuta mieloblastica. "Am inceput tratamentul cu citostatice, intai mai usor, apoi mai dur. Citostaticele omoara boala, dar te omoara si pe tine. Mi-a cazut parul si am slabit foarte mult, am facut o hepatita toxica medicamentoasa. Durerea este cumplita, iar tratamentul in sine prezinta un risc mortal, pentru ca ataca sistemul imunitar si o infectie oricat de mica te poate dobori. Transplantul e singurul care m-ar putea vindeca."

EFECTE SECUNDARE. Acum Alexandru a contactat o hepatita de tip B, posibil de la transfuzii. "Unele produse sanguine sunt facute din sange proaspat, care nu are cum sa fie testat pentru a fi descoperite eventualele boli ale donatorului", explica barbatul, care a devenit expert in domeniul hematologiei dupa ce a descoperit ca e bolnav. A intrerupt tratamentul cu citostatice si se afla internat la Spitalul de boli infectioase "Victor Babes", pentru tratarea hepatitei.

In certificatul medical eliberat de Centrul de Hematologie si Transplant Medular "Stefan Berceanu" din cadrul Institutului Clinic Fundeni se specifica faptul ca pacientul nu are donator HLA. "Adica nu sunt compatibil cu donatorul inrudit, cu fratele meu, si am nevoie de un alt donator", explica Alexandru. Tratamentul nu e in masura sa il vindece, iar singura speranta a lui Alexandru este transplantul, care se poate face numai in Germania, asa cum se arata si in certificatul medical: "Neavand donator HLA compatibil, se poate vorbi sau de autotransplant sau de allotransplant donator neinrudit, care se poate efectua numai in strainatate (Romania nu are acces la Registrul European de Donatori neinruditi)".

AJUTORUL SEMENILOR. De la 13 iulie, de cand i s-a descoperit boala, nu mai lucreaza. Am avut o perioada de trei-patru saptamani cat am stat acasa si am mai trecut cateva ore si pe la birou", spune Alexandru, care este de profesie economist. Pasii pe care ar trebui sa ii urmeze sunt: un tratament de consolidare de 10.000 de euro, apoi transplantul propriu-zis - 140.000 de euro. "Casa de asigurari imi da 70% din aceasta suma. Am luat legatura cu clinica de hematologie de la Ulm, din Germania, si, daca adun banii, pot merge acolo pentru transplant si saptamana viitoare." Alexandru mai are nevoie de 50.000 de euro pentru operatia de transplant.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin