Comunitatea romaneasca din Voivodina il spijina pe actualul sef de stat, Boris Tadic.

6,5 milioane de sirbi sint asteptati duminica la urne pentru a-si alege un nou presedinte. Scrutinul este extrem de important deoarece cistigatorul v
Comunitatea romaneasca din Voivodina il spijina pe actualul sef de stat, Boris Tadic.

6,5 milioane de sirbi sint asteptati duminica la urne pentru a-si alege un nou presedinte. Scrutinul este extrem de important deoarece cistigatorul votului va trebui sa gaseasca o rezolvare pentru problema provinciei Kosovo. Mica regiune cu populatie majoritar albaneza a anuntat ca si-ar putea proclama unilateral independenta intr-un timp foarte scurt. Aceasta perspectiva a nemultumit Belgradul, care a cerut ajutorul ONU pentru a impiedica secesiunea.

Principalii favoriti in cursa prezidentiala sint actualul sef de stat, Boris Tadici (foto), si ultranationalistul Tomislav Nikolici. Tadici, reprezentant al Partidului Democratic, este un prooccidental convins care lupta pentru integrarea Serbiei in Uniunea Europeana. El se opune vehement independentei Kosovo, iar pe plan intern promite masuri pentru reformarea economiei si pentru cresterea nivelului de trai.

Contracandidaul sau, Tomislav Nikolici, este liderul Partidului Radical Sirb (SRS). Considerat pina de curind un extremist de dreapta, el si-a mai imblinzit discursul in ultima vreme, pentru a atrage de partea lui alegatorii moderati. Ca si Tadici, Nikolici promite o economie sanatoasa si un nivel de trai mai ridicat. Pe plan extern insa, politicianul crede ca Serbia ar trebui sa aiba relatii echilibrate, atit cu UE, cit si cu Rusia, si sa obtina foloase cit mai mari din ambele parti. Diferenta dintre cei doi adversari in sondaje e atit de mica incit s-ar putea inregistra oricind rasturnari de situatie. Astfel, Tomislav Nikolici e creditat cu 33% din intentiile de vot, fata de 30%, cit va primi Boris Tadici. Cu aceste procentaje, nici unul dintre aspirantii la fotoliul prezidential nu va obtine victoria din primul tur. Prin urmare, seful statului sirb va fi ales, cel mai probabil, in cel de-al doiela tur de scrutin, programat pentru 3 februarie. Organizatorii se asteapta ca absenteismul sa depaseasca 50%, deoarece cetatenii sint dezamagiti de evolutia din ultimii ani a tarii si nu mai au incredere in politicieni.

Comunitatea romaneasca din provincia Voivodina a afirmat ca il spijina pe Boris Tadic in acest scrutin. "Tadici este un om de stat capabil care are puterea, viziunea si intelepciunea de a conduce Serbia pe calea europeana", au declarat presedintele comunitatii romanesti, Ion Cizmas, si parlamentarul Ion Magde.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.