Unii dintre cei mai importanti critici de film din SUA si-au dat la iveala previziunile pentru Oscarurile 2008.

Specialistii au fost aproape unanimi in a-i da drept cistigatori siguri la categoriile Cel mai bun actor in rol principal si Cea mai buna actrita in rol principal pe actorii britanici Daniel Day-Lewis si Julie Christie, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

Daniel-Day Lewis, care are la activ un Oscar pentru rolul din "Piciorul meu sting" si doua nominalizari pentru rolurile din "In numele tatalui" si "Bandele din New York", a avut anul trecut o prestatie impresionanta in "There Will Be Blood", iar veterana Julie Christie i-a impresionat pe critici cu rolul din "Away From Her", cu care a luat si Globul de Aur. Nominalizarile vor fi anuntate pe 22 ianuarie, iar cea de-a 80-a gala a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie.

La categoria Cel mai bun film, criticii prefera "No Country for Old Men", mult laudata creatie a fratilor Coen, comedia "Juno", in regia lui Jason Reitman, "There will Be Blood", "Atonement" si "Into the Wild". Peter Travers de la revista "Rolling Stone" opteaza pentru "No Country for Old Men" la categoria Cel mai bun film si pentru Sidney Lumet in sectiunea dedicata Celui mai bun regizor pentru filmul "Before the Devil Knows You're Dead". Johnny Depp pentru rolul din "Sweeney Todd" si Julie Christie pentru cel din "Away From Her" sint pentru Travers cei mai buni actori intr-un rol principal. Leonard Maltin de la "Entertainment Tonight" a ales "Juno" la categoria Cel mai bun film si pe Julian Schnabel, realizatorul lui "The Diving Bell and the Butterfly" la categoria Cel mai bun regizor. Daniel Day-Lewis pentru rolul din "There Will Be Blood" si Marion Cotillard pentru rolul Edith Piaf din "La vie en rose" sint preferatii sai la categoria actori in rol principal.

Printre favoritii criticilor americani se numara si actorii George Clooney pentru rolul din "Michael Clayton", James MacAvoy pentru prestatia din "Atonement". Nici Denzel Washington nu a trecut neobservat, el impresionind cu rolul din "American Gangster". La actrite, predictiile sint si mai numeroase, printre favoritele la o nominalizare fiind Jodie Foster ("The Brave One"), Angelina Jolie ("A Mighty Heart"), Helena Bonham-Carter ("Sweeney Todd"), Cate Blanchett ("Elizabeth: The Golden Age") sau Laura Linney ("The Savages").

Pe linga cuplul Joel si Ethan Coen, la categoria Cel mai bun regizor s-ar mai califica, in viziunea criticilor americani, si Sean Penn pentru filmul "Into the Wild", Tim Burton pentru "Sweeney Todd", Paul T. Anderson pentru "There Will Be Blood" si Ridley Scott pentru "American Gangster". La categoria actori in rol secundar conduce detasat in topul previziunilor Javier Bardem ("No Country for Old Men") secundat de Cassey Affleck ("Asasinarea lui Jesse James de catre lasul Robert Ford"). Dintre actritele ce au interpretat roluri secundare, cel mai mult i-a impresionat pe critici Cate Blanchett pentru prestatia actoriceasca din filmul "Iím Not There".