Decizia firmei Nokia de a transfera productia de telefoane mobile din Germania in Romania continua sa faca valuri in Europa.

Ministrul german de Finante, Peer Steinbrueck, caracterizeaza hotarirea Nokia de a inchide fabrica din Bochum drept "capitalism nomad" care pune in pericol reputatia companiei. "Este expresia unui capitalism nomad care submineaza sistematic sprijinul pentru acest sistem economic si social. Oamenii isi pierd increderea, iar acest fapt este extrem de periculos si de importanta politica", a declarat Steinbrueck. Decizia companiei este insa motivata, in opinia ambasadorului roman la Berlin, Bogdan Mazuru, de climatul economic favorabil din Romania. "Daca dispar locuri de munca din Bochum, acest fapt nu trebuie privit ca o vina a Romaniei", a spus Mazuru, care a subliniat ca Romania respecta reglementarile Uniunii Europene in domeniul concurentei.

La rindul sau, deputatul social-democrat german Axel Schäfer, ales in Bundestag din partea circumscriptiei electorale Bochum, unde se afla fabrica Nokia ce urmeaza a fi mutata la Cluj, a declarat pentru NewsIn ca muncitorii germani nu trebuie intaritati impotriva celor romani. Schäfer a respins categoric declaratiile premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, crestin-democratul Jürgen Rüttgers, care a pus la indoiala - in fata unei multimi furioase de muncitori de la fabrica din Bochum – calitatile muncitorilor romani. Rüttgers a spus ca nu crede ca acestia sunt "mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti" decit cei germani. "O asemenea formulare este inacceptabila. Nu trebuie intaritati muncitorii dintr-o tara impotriva celor din alta tara. Doar stim ca exportam mai multe produse catre Romania decit importam. Asa ca trebuie sa dam dovada de moderatie", a spus Schäfer.

Nokia a anuntat, marti, ca va sista activitatile la fabrica din Bochum (Germania) pina la jumatatea anului, productia urmind sa fie transferata catre alte fabrici din Europa, inclusiv Romania, mai competitive din punct de vedere al costurilor. Acest plan implica disponibilizarea a 2.300 de angajati.

Guvernul german intentioneaza sa investigheze daca grupul finlandez Nokia a beneficiat de fonduri comunitare pentru transferarea productiei de telefoane mobile din Germania catre Europa de Est, acuzatie respinsa insa de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. O ipoteza valabila spune insa ca lucrarile de infrastructura la fabrica Nokia de la Cluj ar fi putut beneficia de subventii inainte de aderarea Romaniei la UE, potrivit unui purtator de cuvint al CE. Grupul finlandez a beneficiat de sustinere financiara de peste 80 de milioane de euro la ridicarea fabricii de la Bochum din partea landului Nordrhein-Westfalen. In prezent, autoritatile landului analizeaza in ce masura pot fi recuperate aceste fonduri.

Ruttgers: "Nu am nici urma de intelegere pentru conducerea Nokia" Premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, crestin-democratul Jürgen Rüttgers, unul dintre principalii critici ai deciziei grupului Nokia de a-si muta uzina din Bochum la Cluj, apare pe YouTube intr-o inregistrare in care pune la indoiala, in fata multimii, calitatile muncitorilor romani.

NewsIn reda in continuare transcrierea declaratiilor de pe YouTube facute de Jürgen Rüttgers in fata muncitorilor de la Nokia:

"Dragi angajati si angajate ale Nokia,

Dragi colegi si colege din intreprinderi care va exprimati solidaritatea cu angajatii Nokia,

Am venit azi aici cu Christa Thoben, ministrul economiei, si cu Karl Josef Laumann, pentru a vorbi cu reprezentantii angajatilor despre ce s-a intimplat aici in ultimele ore.

Vreau sa subliniez ca nu am in continuare nici urma de intelegere pentru conducerea Nokia. (urale) Ma intreb deja zi si noapte daca acesti domni n-au inteles ca cel mai important lucru intr-o intreprindere nu este cistigul ci oamenii, angajatii. (aplauze).

Ma intreb daca ei cred ca oamenii din Romania, care pot desigur sa faca si ei treaba buna, sunt mai buni decit angajatii si angajatele de aici din Bochum. Eu nu cred ca sunt mai flexibili, mai harnici si mai cinstiti decit angajatii si angajatele care au facut pina acum ca firmei Nokia sa-i mearga foarte foarte bine. (urale)

Si astept ca povestea sa nu se incheie cu explicatiile evazive de ieri, pentru ca ieri nu au fost in stare sa explice de ce vor muta fabrica si cum le-a venit ideea ca la asa un procent mic din costul total de productie reprezentat de costurile de personal de aici sa spuna: gata, trebuie sa ne mutam in Romania. Ma bucur ca avem intre timp declaratii atit de la Berlin, cit si de la Bruxelles ca exista disponibilitatea sa se verifice daca au existat subventii in Romania pentru aceasta relocare. Eu nu am nici urma de intelegere, daca exista chiar si numai suspiciunea ca din banii nostri, ai contribuabililor, au fost platite subventii prin Bruxelles care distrug locurile de munca de aici pentru a crea altele in alta parte. Nu are nici un sens si nu este in ordine.(aplauze)

Nu sunt dispus sa renunt la aceasta batalie si de aceea nu voi vorbi despre tot ce trebuie sa se intimple daca aceasta decizie nu mai poate fi contramandata. De aceea vreau acum sa vorbesc cu reprezentantii angajatilor pentru a stabili o strategie si va multumesc ca ati dat dovada de solidaritate", spune politicianul crestin-democrat." (NewsIn)