In 2008 va incepe "dezangajarea" trupelor romane din Irak, dar nu si retragerea acestora, pentru ca este stabilit deja calendarul pentru acest an, anunta ministrul Apararii.

Teodor Melescanu a precizat vineri, la Iasi, ca Romania va st
In 2008 va incepe "dezangajarea" trupelor romane din Irak, dar nu si retragerea acestora, pentru ca este stabilit deja calendarul pentru acest an, anunta ministrul Apararii.

Teodor Melescanu a precizat vineri, la Iasi, ca Romania va stabili cu fortele aliate, in acest an, dupa summitul NATO de la Bucuresti, calendarul retragerii trupelor din Irak. Potrivit NewsIn, ministrul a mai spus ca Romania va acorda in continuare consultanta trupelor irakiene, iar cel tirziu la inceputul anului viitor vom avea primele elemente ale calendarului privind retragerea militarilor romani din aceasta tara. "Anul acesta nu se poate lua decizia retragerii trupelor din zona de conflict deoarece calendarul este stabilit deja", a explicat Melescanu.

Militarii romani isi vor schimba caracterul misiunilor, astfel incit unitatile care au misiuni de lupta vor trece la instruirea si pregatirea armatei irakiene, in contextul redefinirii rolului coalitiei internationale in Irak, la 4 ani de la invadarea Irakului. Romanii vor mai avea misiuni de securizare, de asigurare a pazei diverselor obiective si vor sustine procesul de reconstructie. "Privim aceasta misiune ca pe o experienta extrem de valoroasa. Servim o cauza dreapta, aceea impotriva terorismului mondial", a explicat lt.-col. Dan Cislariu, comandantul Batalionului 151 "Lupii Negri".

Melescanu a asistat la Iasi la ceremonialul militar si religios prilejuit de plecarea Batalionului 151 in Irak, cei 400 de militari ieseni urmind a participa la misiunea Iraqi Freedom, pentru mentinerea pacii, din februarie pina in august 2008. Batalionul 151 Infanterie s-a infiintat in 1994 si a participat la misiuni in Angola, Bosnia, Kosovo, Albania si Afganistan.

In Irak, Romania are doi ofiteri care participa la misiunea NATO de instruire a ofiterilor irakieni si 493 de militari in misiunea Iraqi Freedom. Prezenta romanilor in Irak a oscilat, ca numar, in ultimii ani, de la 738 de oameni in 2003, a crescut la 865 in 2004, apoi a scazut la 780 in 2006 si apoi 603 in 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.