In ziua in care "4, 3, 2" are premiera in Marea Britanie, cotidianul "The Guardian" publica un amplu material cu si despre actrita Anamaria Marinca.

In interviul acordat prestigioasei publicatii britanice, actrita vorbeste despre intilnirea cu Mungiu, despre importanta rolului din filmul care i-a crescut notorietatea, dar si despre propria copilarie in plin comunism.

Rizind, Anamaria Marinca povesteste, pentru "The Guardian" prima intilnire cu Cristian Mungiu, care, de cum a vazut-o, a avut certitudinea ca ea trebuie sa fie Otilia. "Personajul meu vorbea prin Anamaria, ca si cum ar fi posedat-o", ar fi spus Mungiu. Actrita isi aminteste ca, dupa ce a citit scenariul, a simtit, la rindul ei, o puternica empatie cu personajul pe care urma sa-l interpreteze: "A fost ciudat, pentru ca am simtit ca personajul era deja in mine si nu resimteam o diferenta uriasa intre mine si fata al carei rol il jucam".

"E greu sa-ti imaginezi pe alcineva in rolul Otiliei", scrie Emine Saner, jurnalista care a intervievat-o. "Pe ecran, cu greu poti sa-ti iei ochii de pe Marinca", adauga Saner, impresionat de expresivitatea unica a actritei: "Pe fata Aneimaria Marinca se citeste totul - vina, umilinta, furia - discret, perfect. Nu-mi pot inchipui nici o alta tinara actrita care sa faca ce face ea. E greu de prins" . Dupa filmarile cu Mungiu, Anamaria Marinca nu s-a odihnit. Ultimul an n-a fost lipsit de eforturi si nici de filmari, Marinca urmind sa apara intr-o productie BBC, "The Last Enemy", care va fi lansata in curind. Actrita a fost selectata si de Francis Ford Coppola pentru distributia din "Tinerete fara tinerete", pelicula in care interpreteaza un rol minor.

In finalul interviului, Marinca a vorbit si despre mirajul Hollywoodului, de care insa nu s-a simtit niciodata tentata: "N-as spune nu, doar pentru ca e Hollywood, desi optiunile mele sint usor diferite de subiectele pe care le prefera acolo. Nu pot aparea decit in anumite ipostaze, care au in spate o istorie, pentru ca vin din alta parte. E foarte clar ca nu sint nici englezoaica, nici americanca".

Desi prinsa in proiecte internationale, actrita are incredere in regizorii si cineastii din "noul val" romanesc: "Sint o multime de oameni tineri si talentati". Pentru ziarul britanic, Marinca explica interesul cineastilor de azi pentru povestile incomode din trecutul comunist: "Persista nevoia de a intelege trecutul si de a raspunde la o intrebare obsesiva: źDe ce? Ce anume i-a facut pe oameni sa suporte asa ceva?╗".