Cadrele didactice si intreg personalul din invatamant au dreptul la o prima egala cu salariul mediu pe unitate la nasterea fiecarui copil, conform Contractului colectiv de munca nr. 1553/ 2004, articolul 35, alin. 4, litera "e".

Acest lucru este insa mai putin cunoscut in mediul didactic, ceea ce face ca prima de nastere sa fie acordata in majoritatea cazurilor preferential. Potrivit contractului colectiv de munca incheiat la nivelul inspectoratelor scolare din toata tara, persoanele din invatamant au dreptul la o indemnizatie de nastere la fiecare copil nou nascut. In acest contract se prevede ca "un salariu de baza va fi platit de angajator mamei pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu e salariata, va beneficia de plata unui salariu de baza sotul (obligatoriu cadru didactic)".

ETAPE. In decurs de trei ani de la nasterea celui mic, mama trebuie sa depuna o cerere la scoala de care apartine, urmand ca dupa aprobarea data de catre directorul unitatii sa ajunga la Consiliul Local de unde vor pleca banii spre tanara mamica. Este important sa mentionam faptul ca aceasta indemnizatie se acorda o singura data, la fiecare copil nascut.