Politistul Cristian Cioaca, acuzat de instigare la spargerea adreselor de e-mail ale sotiei sale disparute, avocata Elodia Ghinescu, va afla abia pe 24 ianuarie daca va fi arestat sau nu in acest caz. Dupa mai multe ore de deliberari magistratii In

Politistul Cristian Cioaca, acuzat de instigare la spargerea adreselor de e-mail ale sotiei sale disparute, avocata Elodia Ghinescu, va afla abia pe 24 ianuarie daca va fi arestat sau nu in acest caz. Dupa mai multe ore de deliberari magistratii Instantei Supreme au hotarat sa amane pronuntarea cu privire la masura preventiva ceruta de procurori impotriva lui Cioaca.
Procesul a avut loc dupa o zi de asteptare si a durat mai bine de doua ore, timp in care judecatorii i-au audiat pe cei doi acuzati, Cioaca si Marius Nitu, si au ascultat pledoariile procurorului si ale avocatilor.

AUDIERILE. Politistul a sustinut la inceputul depozitie sale ca nu a instigat la infractiunea imputata si ca este nevinovat. El a precizat ca nu isi aduce aminte daca a pus la dispozitie parola casutei de e-mail a sotiei sale disparute, si ca scopul demersului de a apela la Nitu a fost sa depisteze orice element care i-ar fi putut indica unde se afla Elodia Ghinescu.

La randul sau, Marius Nitu a declarat ca a telefonat la postul de televiziune OTV, dupa ce a auzit cazul la televizor, pentru ca descoperise pe internet o fotografie despre care credea ca este a Elodiei. "Apoi am fost sunat de OTV si mi s-a cerut sa iau legatura cu Cioaca, pentru ca cei de la televiziune voiau sa ne puna in contact, in ideea de a-i putea da informatiile avute. Am tinut legatura cu Cioaca doar prin internet, n-am vrut sa ma intalnescu cu el", a spus Nitu. Cu privire la spargerea adreselor personalizate de internet ale Elodiei Ghinescu, acuzatul a sustinut ca a accesat datele continute de acestea, le-a transferat catre Cioaca si apoi a schimbat parolele pentru a proteja casutele de e-mail de hackeri. El a precizat ca nu a primit parola de la Cioaca, desi acesta ar fi presupus ca aceasta era ziua de nastere a copilului, ci prin difuzarea ei la postul de televiziune. "Informatiile priveau discutii ale sotiei inculpatului cu diversi prieteni, unele referitoare la sentimente, si nu erau legate de profesia sotiei inculpatului. Informatiile de care am vorbit mergeau pana la data de 5 septembrie (n.r. ­ mail-uri primite de Elodia Ghinescu), fiind ulterioare disparitiei", a mai spus Nitu.

PLEDOARIA ACUZARII. Procurorul a cerut arestarea preventiva a celor doi sustinand ca acestia nu au avut intentia de a o localiza pe Elodia Ghinescu, ci aceea de a afla cine este Cristian Ilie, barbatul cu care coresponda avocata. In replica, Nitu i-a spus ca un prieten i-a trimis un program care are adresele oricui din Bucuresti, inclusiv pe cea a lui Traian Basescu, CNP, strada, bloc. Procurorul l-a acuzat pe Cioaca de faptul ca, la numai o zi dupa nearestarea lui in cazul uciderii sotiei sale, a luat legatura cu Marius Nitu, pentru a sparge casutele electronice ale femeii. "Astfel a inteles inculpatul Cioaca clementa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a dispus doar obligarea acestuia de a nu parasi tara, accesand nelegal email-ul sotiei sale, intentionand sa zadarniceasca, prin alterarea mijloacelor de proba, ancheta judiciara", a explicat procurorul. Acesta a citat din convorbiri telefonice realizate incepand cu 24 septembrie si a sustinut ca rolul lui Nitu "excede cu mult" fata de ceea ce a sustinut de acuzati in fata Instantei supreme.

Cu privire la schimbarea parolelor de acces la adresele de e-mail, procurorul a sustinut ca acest lucru ar fi blocat accesul avocatei la adresele sale de internet, daca ar mai fi fost in viata.

PLEDOARIA APARARII. In replica, avocatul lui Cioaca, Florentin Sorescu, a sustinut ca acest nou dosar instrumentat impotriva clientului sau este doar "o proptea pusa la cazul uciderii Elodiei Ghinescu", si ca nici nu ar exista altfel. El a incercat sa convinga instanta ca procurorii au procedat abuziv, explicand ca acestia au mers pe infractiuni la Legea sistemelor informatice, deoarece nu au avut o plangere prealabila pentru a-l cerceta pe Cristian Cioaca pentru violarea corespondentei. El a spus ca politistul nu a accesat niciodata in mod direct e-mailul Elodiei, ci prin programul Yahoo Messenger, program despre care spune ca avea setate ca functii automate pornirea la startarea calculatorului. Avocatul a precizat ca programul avea "user name" si parola setate automat.

"VIP" LA INSTANTA. De cum a intrat, dimineata, in sediul instantei supreme, Cioaca s-a transformat in atractia zilei, dupa ce a fost reperat de doamnele si domnii cu varste respectabile venite la diverse procese. Cu priviri insistente aruncate acuzatului, acestia au inceput imediat sa-si spuna parerea despre cazul "Elodia" oricui era dispus sa le asculte. "Pai il cunosc, cum sa nu, doar mi-am pierdut noptile uitandu-ma la televizor", zice o femeie vadit incantata de intalnirea cu Cioaca. Un domn spune jurnalistilor ca a venit special de acasa pentru a-i face o fotografie lui Cioaca. Cu toate acestea politistul nu s-a ferit nici o clipa de aparatele de fotografiat ori de camerele de luat vederi si a sustinut ca are incredere intr-o decizie favorabila.

n Cea de-a treia persoana pusa sub invinuire in acest dosar, ofiterul de Politie judiciara Marius Sebastian Breazu, nu a fost inca audiat de procurorii brasoveni, deoarece se afla in Timorul de Est, intr-o misiune ONU. Politia Romana a inceput deja procedurile pentru aducerea sa in tara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.