Adrian Nastase isi anunta intentia de a se bate cu Traian Basescu pentru Cotroceni la prezidentialele din 2009. El este cel de-al doilea lider din PSD, dupa Mircea Geoana, care se arunca in lupta cu Basescu.

PSD are in clipa de fata do

Adrian Nastase isi anunta intentia de a se bate cu Traian Basescu pentru Cotroceni la prezidentialele din 2009. El este cel de-al doilea lider din PSD, dupa Mircea Geoana, care se arunca in lupta cu Basescu.

PSD are in clipa de fata doi posibili contracandidati pentru Traian Basescu la prezidentialele de anul viitor: Mircea Geoana si Adrian Nastase. Ambii si-au declarat disponibilitatea de a intra in cursa. Geoana a facut anuntul saptamina trecuta, intr-un interviu pentru "Jurnalul National", ocazie cu care a spus ca obiectivul sau de cariera este sa ajunga presedintele Romaniei. Ieri, la o dezbatere publica despre stinga politica, Nastase a afirmat ca este dispus si pregatit sa intre in competitie cu Basescu. Declaratiile celor doi nu sint insa foarte clare. Ele ascund o competitie interna in PSD, care se anunta destul de dura. Deocamdata se lucreaza cu manusi.

Geoana si Nastase s-au intilnit ieri la o dezbatere despre stinga din Romania, organizata de Institutul Social Democrat. Cei doi nu au schimbat foarte multe vorbe, au stat de o parte si de cealalta a mesei, insa au facut fotografii impreuna.

"Exista un inceput de dezbatere in PSD si in societate cu privire la cel care va fi contracandidatul lui Traian Basescu in 2009. Cel mai puternic, mai credibil si mai bine plasat lider al PSD va fi cel care se va confrunta cu Traian Basescu, iar anuntul va fi facut la momentul potrivit", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. El a adaugat ca in PSD se va declansa "o selectie reala in interior" si ca anuntarea candidatului oficial "este o chestiune tactica pe care conducerea PSD isi rezerva dreptul sa o decida". Geoana a mai spus ca va fi facut si un sondaj de opinie pentru ca "nu te poti juca cu un obiectiv atit de important". Despre Nastase, Geoana a vorbit in termeni elogiatori: "Un om ca Adrian Nastase, care are atitia ani de experienta politica si care a contribuit atit la dezvoltarea PSD, reprezinta in sine un nume mare. Nu are nevoie de un fotoliu pentru a vorbi cu autoritate".

La rindul sau, Adrian Nastase s-a straduit sa nu fie ironic fata de Mircea Geoana. A spus ca, din pozitia de sef al PSD, Geoana are toate sansele sa devina candidatul partidului la prezidentiale. El a spus insa ca, daca nu se gaseste o varianta mai buna, el este dispus sa intre in competitie. "Partidul va decide cine trebuie sa intre in cursa cu Traian Basescu. Eu nu ma dau in laturi. Daca este nevoie, ma voi prezenta in aceasta cursa", a spus fostul contracandidat al lui Basescu din 2004.

Nastase a facut ieri si o stranie declaratie referitoare la rezultatul alegerilor din 2004, el sugerind ca acestea ar fi fost fraudate. Nastase a spus ca, de frica unor previzibile evenimente de strada, pe care el le-a comparat cu mineriadele din 1990 si 1991, el ar fi renuntat sa ceara renumararea voturilor la scrutinul din noiembrie 2004. Ieri, Nastase a vorbit in termeni foarte duri fata de seful statului. "Traian Basescu trebuie oprit!", a exclamat el. "Traian Basescu nu are nici un fel de jena in a folosi butoanele puterii pentru a declansa conflicte din care Romania cu greu mai poate iesi", a spus fostul premier, aratind ca "PSD are de ales intre a i se supune lui Traian Basescu sau a i se opune si ca este foarte important ca acest partid sa stabileasca potentialii aliati".

Mircea Geoana, presedinte PSD

"Nu cred ca functia face organul. Un om ca Adrian Nastase, care are atitia ani de experienta politica si care a contribuit atit la dezvoltarea PSD, reprezinta in sine un nume mare"

Iliescu l-ar sprijini pe Nastase, Mazare nu Ion Iliescu a declarat joi seara, la Antena 3, ca trebuie deschisa o competitie in PSD pentru stabilirea candidatului la prezidentiale. Intrebat daca il va sprijini pe Nastase, prezent alaturi de el in studioul tv, Iliescu a spus: "De ce nu? A si participat la o asemenea competitie, are anumite atuuri, dar este o chestiune care trebuie sa fie rezultatul unei deliberari politice". Pe de alta parte, liderul PSD Constanta, Radu Mazare, nu crede ca Adrian Nastase ar fi o solutie potrivit. "Domnul Nastase n-a stiut sa gestioneze bine problema lui de imagine si acuzatiile grave si nereale care i s-au adus. Din acest motiv, nu cred ca poate sa candideze si nu cred ca poate sa faca un scor bun", a declarat Mazare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.